FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mišetić u WSJ: Gotovina odmah spreman za suđenje u Hrvatskoj

ZAGREB, 3. listopada 2005.(Hina) - General Ante Gotovina spreman jeodmah prihvatiti suđenje za ratne zločine u Hrvatskoj ukoliko Haškisud (ICTY) prepusti njegov predmet hrvatskom pravosuđu, poručio jegeneralov odvjetnik Luka Mišetić u mišljenju koje mu je, povodomodlučivanja o pristupnim pregovorima EU-Hrvatska, u ponedjeljakobjavilo on-line izdanje lista "The Wall Street Journal".
ZAGREB, 3. listopada 2005.(Hina) - General Ante Gotovina spreman je odmah prihvatiti suđenje za ratne zločine u Hrvatskoj ukoliko Haški sud (ICTY) prepusti njegov predmet hrvatskom pravosuđu, poručio je generalov odvjetnik Luka Mišetić u mišljenju koje mu je, povodom odlučivanja o pristupnim pregovorima EU-Hrvatska, u ponedjeljak objavilo on-line izdanje lista "The Wall Street Journal".

"Nema boljeg načina da Hrvatska pokaže svoje europske vrijednosti nego da sama provede suđenja za ratne zločine, i onda zauzme svoje mjesto u Europskoj uniji. General Gotovina voljan je odmah prihvatiti takvo suđenje", istaknuo je Mišetić u napisu u WSJ-u.

Suđenje generalu Gotovini u Hrvatskoj predstavlja mogućnost koja je "savršeno konzistentna s pravilima i presedanima ICTY-a i jamči da Gotovina neće izbjeći pravdi", navodi Mišetić te ističe primjer nedavne odluke ICTY-a o prepuštanju Hrvatskoj suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, kao potvrde da Den Haag smatra kako su hrvatski sudovi sposobni voditi procese za ratne zločine.

"Kao odvjetnik generala Gotovine, želim jasno reći da se moj klijent prvotno odbio predati Tribunalu, jer nije imao povjerenja u pošteno suđenje u Den Haagu. Suci i tužitelji javno su se referirali na generala Gotovinu kao na 'teškog ratnog zločinca', potkopavajući načelo 'pretpostavljene nevinosti' optuženog", upozorio je.

Ponovio je da Gotovina, suprotno predodžbama, za sebe ne traži nekažnjivost, već je "ponudio da se suoči sa suđenjem ako njegov predmet iz Den Haaga bude prebačen hrvatskom pravosuđu".

Odvjetnik Mišetić je u telefonskom razgovoru iz Chicaga, nakon pozitivne odluke o pregovorima EU-RH, izrazio nadu da s današnjim danom "predmet Gotovina više neće niti političko pitanje, odnosno da će prijeći iz političke u pravnu domenu".

"Gotovina 2001. iz više razloga nije vjerovao u pošteno suđenje ... kao što je 45 godina Blaškiću ... politička pozadina ... i preširoka optužnica, zbog čega je on vjerovao da će se sve svaliti na njegova leđa", kazao je odvjetnik.

Od danas, kada su Hrvatskoj odobreni pregovori o članstvu u EU, trebalo bi značiti da Unija smatra da je Hrvatska sposobna suditi svim svojim optuženicima, što je potvrdio i ICTY kada je prepustio predmet Ademi-Norac, smatra Mišetić.

Na traženje da komentira neke naznake iz Den Haaga prema kojima je Tužiteljstvo spremno predložiti prebacivanje u Hrvatsku i suđenja generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, pod uvjetom da se Gotovina pojavi u Den Haagu, Mišetić je kazao kako "ne shvaća hašku logiku, jer, ili je Hrvatska spremna suditi Čermaku i Markaču, što znači i Gotovini, ili nije spremna suditi nikome".

U današnjoj procjeni suradnje Zagreba s ICTY-em, koju je iznijela ministrima EU-a, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je navela kako "u posljednjih par tjedana postoji puna suradnja", te izrazila uvjerenost u skoro Gotovinino prebacivanje u Den Haag.

Gotovina je u bijegu od kraja lipnja 2001., kada je Del Ponte donijela u Zagreb zapečaćenu optužnicu protiv njega, u kojoj ga se tereti za ratne zločine protiv srpskih civila i njihove imovine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja u kolovozu 1995. na širem području Knina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙