FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada spremna razmotriti povrat imovine Židova

LJUBLJANA,6. listopada(Hina) - Slovenska vlada spremna je razmotritizahtjev za obeštećenje oduzete židovske imovine tijekom II. svjetskograta i nakon njega, ali tek nakon što se prouče povijesne činjenice iuz jamstvo da neće biti novih zahtjeva.
LJUBLJANA,6. listopada(Hina) - Slovenska vlada spremna je razmotriti zahtjev za obeštećenje oduzete židovske imovine tijekom II. svjetskog rata i nakon njega, ali tek nakon što se prouče povijesne činjenice i uz jamstvo da neće biti novih zahtjeva.

"Ova vlada ima političku volju da se nepravde koje su Židovima bile počinjene isprave na temelju realno zasnovanih činjenica i u duhu obostranog razumijevanja", izjavio je u razgovoru za tjednik "Demokracija" ministar pravosuđa Lovro Šturm.

Židovska zajednica Slovenije (JSS), koju vodi Andrej Kožar Beck, postavila je vladi zahtjev da joj se, umjesto restitucije židovske imovine pripadnika te zajednice bez nasljednika, isplati 15 milijuna dolara odštete. Riječ je o imovini Židova ubijenih tijekom II. svjetskog rata u njemačkim koncentracijskom logorima, te imovini onih koji su nakon II. svjetskog rata iselili u Izrael, pri čemu su se morali odreći imovine.

Šturm je rekao da trenutačno ne postoje konačni podaci o vrijednosti te imovine, pa bi do podataka i mogućih dokumenata tek trebalo doći, a u krajnjoj instanciji poseban zakon o tome kako bi se pitanje odštete riješilo odlučivao bi parlament.

Prema podacima JSS-a u Sloveniji danas živi 300 do 500 Židova. Godine 1938. zabilježeno je da ih je u Sloveniji živjelo oko 1.500, no procjenjuje se da im je broj bio dvostruko veći. Većina je nastradala tijekom drugog rata, a dio preživjelih pripadnika te zajednice nakon rata je dijelom iselio, uglavnom u Izrael.

Šturm je rekao da komisija povjesničara i pravnika, koja se na vladi sada tim problemom bavi, nema kompetencija da stvar riješi prije nego što se utvrde činjenice. Osim toga, upozorio je u razgovoru za "Demokraciju" ministar Lovro Šturm, nakon zahtjeva ZSS-a mogli bi doći i drugi zahtjevi, pa bi zakonsko rješenje trebalo osigurati jamstvo da se neće postavljati novi zahtjevi za restituciju, odnosno JSS će morati dobiti ovlaštenje svih nadležnih židovskih organizacija u svijetu koje bi eventualno mogle postavljati zahtjeve za restituciju.

Uz nekretnine u većim gradovima, židovski su trgovci i industrijalci imali i mnogo tvornica i manufakturnih obrata, te nekoliko rudnika. U njihovu vlasništvu bila je, primjerice, ljubljanska pivovara "Union" i više tvornica papira. JSS ne zahtijeva povrat dobara u naturi, ali kao primjer navodi da u vili bogatog ljubljanskog veletrgovca Moskoviča, koji je s obitelji ubijen u Auschwitzu, danas svoje sjedište ima stranka Socijalnih demokrata (SD), pa bi se ugovor kojim je do nje došla mogao osporavati.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙