FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Židovska zajednica u Sloveniji traži odštetu od 15 milijuna eura

LJUBLJANA,3. listopada(Hina) - Židovska zajednica Slovenije (ZSS)predložila je slovenskoj vladi da joj isplati 15 milijuna eura odšteteza imovinu pripadnika te zajednice koji su ostali bez nasljednika.
LJUBLJANA,3. listopada(Hina) - Židovska zajednica Slovenije (ZSS) predložila je slovenskoj vladi da joj isplati 15 milijuna eura odštete za imovinu pripadnika te zajednice koji su ostali bez nasljednika.

"To je samo simbolična odšteta za oduzetu imovinu Židova u Sloveniji za vrijeme II. svjetskog rata i nakon njega. Jasno nam je da se zakon o restituciji židovske imovine ne može donijeti preko noći, ali strpljenje ima granice i neki misle da bismo morali razmišljati o tužbi", rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od ponedjeljka predsjednik ZSS-a Andrej Kožar Beck. Dodao je da su svoje zahtjeve po prvi put iznijeli prije pet godina, ali na njih nije bilo odgovarajuće reakcije vlasti.

Prema sudskom dokumentu iz 1949. godine vrijednost imovine oduzete Židovima u Sloveniji procijenjena je na 250 milijuna tadašnjih američkih dolara, a nepravde nanesene Židovima u međuvremenu su u srednjoj i istočnoj Europi kompenzirale i države znatno siromašnije od Slovenije, tvrdi Kožar Beck.

Židovska zajednica u Sloveniji kao ilustraciju navodi da je u vili bogatog trgovca Feliksa Moskoviča koji je s obitelji deportiran u Auschwitz, gdje je umro, danas sjedište jedne jake političke stranke jer su je komunističke vlasti 1949. zaplijenile nakon što je vlasnik posmrtno optužen za "kolaboracionizam". Nakon rata oduzeta je imovina mnogih židovskih trgovaca i industrijalaca, a neki preživjeli koji su iselili u Izrael morali su potpisati da se imovine odriču.

Židovi u Sloveniji, kojih u ZJJ djeluje oko 150, navode i da žele sagraditi sinagogu u Ljubljani umjesto one koja je 1954. srušena u Murskoj Soboti kako bi se na njenom mjestu podigla stambena zgrada. Kožar Beck je ocijenio da povijesni udžbenici u Sloveniji premalo govore o holokaustu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙