FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemske željeznice ispričale se Židovima zbog deportacija tijekom 2. svjetskog rata

HAAG , 29. rujna 2005. (Hina/AFP) - Šezdeset godina nakon završetkaDrugog svjetskog rata, Nizozemske željeznice (NS) u četvrtak su seprvi put ispričale zbog prijevoza desetaka tisuća Židova u njemačkelogore smrti, prenose službeni izvori.
HAAG , 29. rujna 2005. (Hina/AFP) - Šezdeset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, Nizozemske željeznice (NS) u četvrtak su se prvi put ispričale zbog prijevoza desetaka tisuća Židova u njemačke logore smrti, prenose službeni izvori.

"Iskreno i iz dubine srca, u ime Nederlandse Spoorwegen izražavam ispriku židovskoj zajednici i ostalima" kojima smo nanijeli zlo, rekao je predsjednik NS-a Aad Veenman nakon sudjelovanja u ceremoniji obilježavanja toga događaja na željezničkoj postaji Muiderpoort blizu Amsterdama, odakle je prema nizozemskom tranzitnom koncentracijskom logoru Westerbork, a zatim, najčešće u Auschwitz-Birkenau ili Sobidor prebačeno 11.000 Židova.

Predsjednik niozozemske Židovske zajednice (CJO) Ruben Vis izrazio je "zadovoljstvo" isprikom direktora NS-a, istaknuvši kako ga Židovi nisu "iznudili".

Predstavnici CJO-a i NS-a u četvrtak su pokrenuli kampanju plakatima protiv rasizma. Na 66 nizozemskih željezničkih postaja postavljeni su plakati sa sloganima poput: "Nekad su vlakovi za Auschwitz kretali odavde. Kada će se svijet opametiti?" ili "Tada je trebalo istrijebiti Židove. A na komu je sada red?"

Tijekom njemačke okupacije, između 1940. i 1945. s nizozemskih željezničkih postaja u logore smrti deportirano je oko 100.000 Židova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙