FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snaga uragana Rite utječe na cijene dionica

NEW YORK, LONDON, 25. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Novo podizanjeameričkih kamatnih stopa te nervoza zbog očekivanog naleta novoguragana na američku obalu prošloga su tjedna na svjetskim tržištimadionica potaknuli prodaje dionica, pri čemu su najviše korigiranecijene u onim sektorima koji su senzitivni na oscilacije energetskihtroškova.
NEW YORK, LONDON, 25. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Novo podizanje američkih kamatnih stopa te nervoza zbog očekivanog naleta novog uragana na američku obalu prošloga su tjedna na svjetskim tržištima dionica potaknuli prodaje dionica, pri čemu su najviše korigirane cijene u onim sektorima koji su senzitivni na oscilacije energetskih troškova.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se dva posto, na 10.419 bodova. Za toliko se spustio i tehnološki Nasdaq, na 2.117 bodova.

Približavanje uragane Rite američkoj obali podignulo je do sredine prošloga tjedna cijene nafte blizu 67 dolara po barelu, što je pritiskalo cijene dionica na američkim burzama. Zabrinutosti oko rastućih cijena nafte posebno su pogodile dionice konglomerata General Electric, koje su oslabile gotovo jedan posto, te ostalih kompanija senzitivnih na oscilacije energetskih troškova.

Dionice transportnih kompanija poput United Parcel Servicea i FedEx korporacije posebno su snažno bile pogođene odražavajući zabrinutosti oko utjecaja visokih cijena nafte i benzina na njihove troškove prijevoza i profite. U prosjeku su cijene transportnih kompanija potonule 1,2 posto. Dionice osiguravateljskih i kompanija koje ulažu u nekretnine također su oslabile, zbog mogućih razaranja uragana Rite koji se približava Teksasu, posebice na naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu.

"Dionice su pretrpjele gubitke zbog zabrinutosti oko viših cijena nafte, inflacije te mogućeg slabljenja korporativnih zarada kako se novi uragan približava. Procjene su neizvjesne, a neizvjesnost uvijek šteti dionicama", rekao je Subodh Kumat, investicijski strateg pri CIBC World Marketsu.

Rastuće cijene nafte, pak, potpomogle su jačanje dionica naftnih kompanija, tako da je dionica Exxon Mobila poskočila 1,5 posto. Tržišna kapitalizacija te kompanije premašila je u ponedjeljak 400 milijardi dolara, te je tako postala četvrta američka kompanija koja je premašila tu razinu vrijednosti.

Međutim, do kraja tjedna snižena je klasifikacija Rite, što je ublažilo strahove ulagača oko šteta koje bi mogao uzrokovati, posebice na naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu, tako da su cijene dionica blago porasle. Ulagači su kupovali dionice koje će imati koristi od obnove nakon prolaska oluje, poput Caterpillara, proizvođača teške opreme, čija je dionica ojačala 1,6 posto.

Inače, američka središnja banka odlučila je podići kamatne stope u utorak za novih četvrtinu postotnih bodova, na 3,75 posto. Štoviše, u svom priopćenju nakon sastanka naznačila je zabrinutost rastućim inflatornim pritiscima, što je signal daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, a više kamatne stope obično su loša vijest za tržišta dionica, jer slabe osobnu potrošnju i korporativne zarade.

Dionice kompanija senzitivnih na više troškove kreditiranja, poput građevinskih tvrtki, oslabile su nakon takve odluke. U prosjeku su cijene tih dionica u utorak oslabile gotovo pet posto. Oslabile su i dionice kreditnih institucija koje daju hipotekarne zajmove, pri čemu je dionica Fannie Mae potonula 1,9 posto, a Freddie Maca 2,7 posto. "Dionice su pod očitim pritiskom. Može se očekivati da će više kamatne stope negativno utjecati na potrošače i njihovu potrošnju", rekao je Tony Dwyer, strateg pri FTN Financialu.

I na europskim burzama cijene dionica spustile su se s najviših razina u zadnjih 40 mjeseci kako se intenzivira snaga uragana Rita, ojačavši cijene nafte i pogodivši američke dionice. Frankfurtski DAX spustio se za više od dva posto, na 4.883 boda. Londonski Ftse indeks tako se gotovo i nije mijenjao, završivši u petak poslovanje na 5.413 bodova.

Obujam trgovine bio je manji nego inače budući da su mnogi ulagači oklijevali s otvaranjem novih pozicija pred vikend pred dolazak Rite. Kratkoročno promatrano, maloprodajni lanci hrane, građevinarske i tvrtke koje prodaju građevinske materijale, bakar, čelik i zlato, kao i energetske kompanije sve bi redom trebale profitirati, dok bi osiguravatelji, medijske i automobilske kompanije mogle biti pogođene, kazao je strateg Henry Dickson u Lehman Brothersu.

Veći gubitci zabilježeni su u sektoru osnovnih resursa, čije su dionice oslabile u prosjeku za 1,3 posto, pri čemu su se cijene bakra držale stabilno nakon što su ranije nakratko dosegnule rekordne razine. "U sektoru koji je bilježio snažnu izvedbu do prije desetak dana mišljenja smo da opušteniji stav tržišta u pogledu nastavka gospodarskog rasta čini dionice nešto osjetljivijima na loše vijesti", kazala je Deutsche Bank u svojoj obavijesti. Oslabile su i dionice proizvođača čelika Arcelora i Xstrate po dva posto. Dionice BHP Billitona pojeftinile su gotovo dva posto.

Na strani gubitnika bile su i dionice njemačkog reosiguravatelja Munich Re-a, koje su oslabile 1,7 posto uslijed zabrinutosti da bi povećane rezerve za štete izazvane američkim uraganima mogle dovesti do objave upozorenja o dobiti, kazali su trgovci.

Njemački indeks DAX pred kraj tjedna nešto se oporavio nakon 1,2-postotnog gubitka zabilježenog u ponedjeljak uslijed gotovo izjednačenog izbornog rezultata, pri čemu glavne njemačke stranke sada pokušavaju sastaviti koaliciju. "Činjenica da bi moglo potrajati dok ne postane jasan sastav nove njemačke vlade ukazuje na razdoblje neizvjesnosti, zadržavajući politiku u glavnim vijestima", navodi UBS u svojem izvješću.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je u tome razdoblju 1,5 posto, na 13.159 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙