FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HV: Uništeno 500 starih kalašnjikova

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - U Remontnom zavodu Oružanih snaga RH uZagrebu danas je, u sklopu UN-ova programa za suzbijanje širenjaoružja, provedena završna, druga faza uništavanja preostalih 500starih automatskih pušaka.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - U Remontnom zavodu Oružanih snaga RH u Zagrebu danas je, u sklopu UN-ova programa za suzbijanje širenja oružja, provedena završna, druga faza uništavanja preostalih 500 starih automatskih pušaka.

U prvoj fazi, prije točno tri mjeseca, uništeno je također 500 komada automatskih pušaka kalibra 7,62 mm AK, poznatijih kao "kalašnjikovi", i to raznih proizvođača i modela.

Projekt pod nazivom "Staro za novo" pokrenut je u sklopu inicijative Ujedinjenih naroda protiv nekontroliranog širenja oružja, te inicijative renomiranog njemačkog proizvođača vojnog oružja i jurišnih pušaka "Heckler & Koch", a koji financira ovaj projekt.

U sklopu tog programa uništeno je ukupno tisuću primjeraka pješačkog naoružanja, a istodobno je u okviru MORH-ova plana uništeno još 600 komada.

Trošak uništenja strojnica iznosi 15 do 20 eura po komadu.

Cilj je njemačkog proizvođača da u taj projekt uključi i sve zemlje u koje isporučuje svoje naoružanje, doznaje se u Ministarstvu.

Naime, osim humane dimenzije, koju ima uništavanje starog oružja, interes i obveza "Heckler&Kocha" je da godišnje financira uništavanje određene količine starog naoružanja bilo gdje u svijetu kako bi od njemačke vlade mogao dobiti izvoznu dozvolu za prodaju novoga. Financiranjem uništavanja staroga oružja Hrvatskoj ne uvjetuju kupnju svog oružja.

Predstavnici Ministarstva potvrdili su informaciju da bi Ministarstvo obrane ove godine moglo nabaviti 100 jurišnih pušaka G 36 "Heckler&Koch" za opremanje voda Vojne policije koji se nalazi u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Kao i prva, i današnja faza uništavanja pješačkog oružja bila je javna, te su nazočni bili, osim samih djelatnika Zavoda, i predstavnici Veleposlanstva SR Njemačke u RH, tvrtke "Heckler & Koch", MORH-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa, kao i predstavnici medija.

Inače, Hrvatska je, uz Indoneziju, druga zemlja u kojoj se provodi ovaj program koji će uskoro biti proveden i u članici NATO-a, Estoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙