FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijemci u nedjelju biraju novi parlament

BERLIN, 16. rujna 2005. (Hina) - Gotovo 62 milijuna njemačkihdržavljana s pravom glasa pozvano je da u nedjelju iziđe na izbore za16. poslijeratni parlament - Bundestag. Iznimku predstavlja jedino 216000 birača izborne jedinice Dresden I gdje će izbori, zbog tehničkihpoteškoća nastalih nakon smrti jedne kandidatkinje u toj izbornojjedinici, biti održani 2. listopada.
BERLIN, 16. rujna 2005. (Hina) - Gotovo 62 milijuna njemačkih državljana s pravom glasa pozvano je da u nedjelju iziđe na izbore za 16. poslijeratni parlament - Bundestag. Iznimku predstavlja jedino 216 000 birača izborne jedinice Dresden I gdje će izbori, zbog tehničkih poteškoća nastalih nakon smrti jedne kandidatkinje u toj izbornoj jedinici, biti održani 2. listopada.

Unatoč tužbi nekoliko građana, prijevremeni službeni rezultati će biti objavljeni u 20.30 sati na izborni dan. Ustavni sud je u srijedu naime odbio tužbu skupine građana koji su smatrali da bi objavljivanje službenih rezultata izbora prije nego što se u svim jedinicama održe izbori moglo utjecati na odluku birača u Dresdenu.

S obzirom da su posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazala da bi ishod izbora mogao biti tijesan, 216 000 birača u Dresdenu bi moglo odlučiti o tomu tko će sastavljati novu njemačku vladu.

Izjednačena bitka znači okretanje manjim i specifičnim skupinama građana a to su u svakom slučaju i stranci s pravom glasa u Njemačkoj. Od njih najveću grupu čine Turci s 600 000 potencijalnih birača i koji gotovo u potpunosti stoje iza sadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera i Socijaldemokratsku stranku (SPD).

SPD je 2002. dobio samo 6027 glasova više od Unije CDU/CSU ali su o prevazi mjesta u Bundestagu odlučila tri tzv. prijelazna mandata više koliko ih je osvojio SPD.

Prijelazni mandati su jedna od specifičnosti kompliciranog izbornog zakona u Njemačkoj. Oni nastaju kada jedan određeni kandidat u svojoj izbornoj jedinici dobije više glasova nego njegova stranka.

Nedjeljni izbori će sa 69 milijuna eura biti dosad najskuplji izbori održani u poslijeratnoj Njemačkoj.

S obzirom na apele kako medija tako i političkih kandidata građanima da se odazovu na izbore očekuje se veći odaziv od posljednjih izbora 2002. kada je na izbore izišlo 79,6 posto birača.

Od 61,9 milijuna birača samo ih je 53 000 prijavljeno na biračkim mjestima u inozemstvu.

Izborna mjesta su otvoreni od 8 do 18 sati kada državne TV postaje ARD i ZDF tradicionalno objavljuju svoje izborne prognoze koje se posljednjih godina gotovo i ne razlikuju od službenih rezultata. No izborne prognoze ne uzimaju u obzir neke čimbenike poput tzv. prijelaznih mandata, što je rezultiralo time da je prilikom posljednjih izbora tadašnji kadidat za kancelara Unije CDU/CSU Edmund Stoiber sat vremena nakon zatvaranja izbornih mjesta proglasio izbornu pobjedu što je tijekom noći nakon prebrojavanja svih glasačkih listića morao demantirati.

Nedjeljni izbori su treći prijevremeni izbori održani poslije Drugog svjetskog rata. Prvi prijevremeni izbori održani su 1972. nakon raspada tzv. velike koalicije između Demokršćanske unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) a drugi 1983. nakon izlaska Liberalne stranke Njemačke (FDP) iz koalicije s SPD-om i stvaranja koalicije s Unijom CDU/CSU.

Bundestag se bira na razdoblje od četiri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙