FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčula- "Dani Cvite Fiskovića"

KORČULA, 5. listopada 2005. (Hina) - U Korčuli je danas počeo 9.znanstveni skup "Dani Cvite Fiskovića", u znak sjećanja na povjesničara umjetnosti, konzervatora i akademika koji je cijeli životposvetio istraživanjima hrvatske baštine.
KORČULA, 5. listopada 2005. (Hina) - U Korčuli je danas počeo 9. znanstveni skup "Dani Cvite Fiskovića", u znak sjećanja na povjesničara umjetnosti, konzervatora i akademika koji je cijeli život posvetio istraživanjima hrvatske baštine.

Skupu o uglednom povjesničaru umjetnosti - akademiku dr. Cviti Fiskoviću nazočno je 28 znanstvenika iz cijele Hrvatske. Ovogodišnja tema skupa je Umjetnost i kultura 14. stoljeća, a održava se pod pokroviteljstvom razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skup je otvorio sveučilišni profesor iz Splita Ivo Babić naglasivši važnost djela Cvite Fiskovića, na čijem su znanstveno-istraživačkom radu, kako je rekao, znanstvenici kasnijih naraštaja obrađivali bogatu spomeničku i civilizacijsku građu, nastavljajući novim metodologijama i interpretacijama utvrđivati kategorije i spoznaje humanističkih struka.

Nakon Korčule sutra, 6. listopada znanstveni se skup održava u Orebiću, a dan poslije u Stonu.

Cvito Fisković rođen je u Orebiću 1908. godine. U Zagrebu je završio Filozofski fakultet gdje je i doktorirao na temu korčulanske katedrale. Više od 30 godina bio je ravnatelj Konzervatorskog zavoda Dalmacije. Pokretač je mnogih časopisa i znanstvenih izdanja kojima je bio i urednik.

Umro je Splitu 1996.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙