FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: oni koji uzimaju ecstasy skloniji su bolestima

DUBLIN, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Osobe koje uzimaju ecstasykako bi mogle plesati cijele noći oštećuju svoj imunološki sustav, aone koji pate od depresije izazvane tom drogom teže je i liječiti,izjavio je u srijedu jedan znanstvenik.
DUBLIN, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Osobe koje uzimaju ecstasy kako bi mogle plesati cijele noći oštećuju svoj imunološki sustav, a one koji pate od depresije izazvane tom drogom teže je i liječiti, izjavio je u srijedu jedan znanstvenik.

Ecstasy je nastao kao lijek za suzbijanje apetita, ali sada ga upotrebljavaju kao drogu za reduciranje inhibicija. Znanstvenici su ga povezali s psihičkim bolestima, a dr. Thomas Connor sa dublinskoga Trinity Collegea vjeruje da ecstasy ugrožava i fizičko zdravlje.

"Ecstasy snažno suzbija imunitet što u pojedinca može voditi do veće podložnosti bolesti", rekao je Connor novinarima na godišnjem skupu Britanske udruge za unapređenje znanosti u Dublinu.

I okruženje u kojem se ecstasy, poznat i kao MDMA, najčešće uzima, povećava rizik od zaraznih bolesti, kaže Connor.

"Ljudi uzimaju te droge u noćnim klubovima prepunima mladih, a uokolo je sve puno klica".

Connor kaže da se čini kako netko tko uzme dvije tablete u jednoj noći doživi slabljenje prirodnoga obrambenog sustava u trajanju od 48 sati. Znanstvenici još nisu proučili dugoročan utjecaj droge na obrambeni sustav, ali ona ima potencijal da ošteti one koji je često uživaju, tvrdi Thomas Connor.

On spominje i posredne dokaze poput web stranica na kojima se javljaju osobe koje su često u klubovima i koje savjetuju da se jede što više voća i povrća kako bi se prije uzimanja droge ojačao imunitet.

U vezi s dokazima da MDMA može voditi u depresiju, tjeskobu i psihozu, Connor kaže kako ima sve više znakova da fizička oštećenja nastala zbog ecstasyja umanjuju djelotvornost antidepresiva poput Prozaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙