FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Međunarodni znanstveni skup o promjenama razine mora

SPLIT , 5. listopada 2005. (Hina) - U Splitu je danas počeo Međunarodniznanstveni skup o promjenama razine mora, te uspostavi usklađenogsustava mjerenja u europskim zemljama koji su za 65 sudionika iz 20europskih i drugih zemalja svijeta organizirali splitski Institut zaoceanografiju i ribarstvo, Hidrografski institut, te Geofizičkiinstitut Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) iz Zagreba.
SPLIT , 5. listopada 2005. (Hina) - U Splitu je danas počeo Međunarodni znanstveni skup o promjenama razine mora, te uspostavi usklađenog sustava mjerenja u europskim zemljama koji su za 65 sudionika iz 20 europskih i drugih zemalja svijeta organizirali splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo, Hidrografski institut, te Geofizički institut Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) iz Zagreba.

Trodnevni skup održava se u sklopu 5. okvirnog projekta istraživačkoga programa Europske unije.

Hrvatska je već uskladila svoj sustav mjerenja u projektu ESSAS s još 15 europskih zemalja i 23 instituta tako da svaki znanstvenik u realnom vremenu na svome računalu dobiva podatke o vertikalnim pomacima Zemlje i porastu razine mora, istaknuo je dr. Nenad Leder iz splitskoga Hidrografskog instituta.

Naglasio je kako postoje ozbiljne pretpostavke da će razina svjetskih mora zbog topljenja ledenjaka i globalnih klimatskih promjena porasti već oko 2050. godine umjesto, kako se prije vjerovalo, 2100. godine.

Iako se još s pouzdanošću ne može prognozirati koliko će porasti razina mora, važno je pratiti promjene koje će utjecati na gospodarske odluke svih zemalja, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙