FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cres: počeli 14. Dani Frane Petrića

CRES, 26. rujna 2005. (Hina) - Tradicionalni međunarodni filozofskiskup "Dani Frane Petrića", koji ima za glavnu temu Teorijurelativnosti i filozofiju, otvorio je danas u Cresu gradonačelnikGaetano Negovetić.
CRES, 26. rujna 2005. (Hina) - Tradicionalni međunarodni filozofski skup "Dani Frane Petrića", koji ima za glavnu temu Teoriju relativnosti i filozofiju, otvorio je danas u Cresu gradonačelnik Gaetano Negovetić.

Povod za izbor glavne teme, kako je izvijestio glavni tajnik "Dana" Hrvoje Jurić, dao je UNESCO proglasivši ovu godinu Svjetskom godinom fizike kako bi se obilježilo 100 godina fundamentalnih otkrića Alberta Einsteina, koja su izmijenila dotadašnje poimanje prostora, vremena i energije, revolucionirajući tadašnju znanost i postavivši temelje današnjoj znanstvenoj slici svemira.

Na Petrićevim danima okupilo se 50 sudionika iz 11 zemalja: Italije, Francuske, Slovenije, Velike Britanije, Njemačke, BiH, SiCG, SAD-a, Kine, Meksika i Hrvatske.

Tomislav Petković, predsjednik Programskog odbora, uvodno je istaknuo kako je međunarodni simpozij "Teorija relativnosti i filozofija" usmjeren na promišljanje međuodnosa teorije relativnosti i filozofije. Po njegovim riječima jedan od ciljeva simpozija je smještanje Cresa i Hrvatske na svjetsku kartu događaja i manifestacija kojima će se obilježiti 100 godina od Einsteinova otkrića.

U ime pokrovitelja skup je pozdravio pomoćnik ministra znanosti Pavo Barišić izrazivši zadovoljstvo što se na ovaj način i Hrvatska pridružila obilježavanju Svjetske godine fizike pokazujući da organizatori simpozija slijede svjetske trendove i nastoje ih povezati s već tradicionalnom manifestacijom posvećenom velikom renesansnom filozofu i znanstveniku Frani Petriću.

Međunarodni filozofski skup na temu "Teorija relativnosti i filozofija" koji je podijeljen u osam tematskih cjelina trajat će tri dana, tijekom kojih će sudionici raspravljati o povezivanju znanstvenog, filozofijskog, teološkog, religijskog i umjetničkog pristupa Einsteinovoj teoriji, životu i djelu.

"Dani Frane Petrića", koji se održavaju od 26. do 30. rujna, sastoje se od dvije tematske cjeline. Nakon glavnog dijela, koji za temu ima odnos teorije relativnosti i filozofije, od 29. do 30. rujna održat će se simpozij o stalnoj temi "Petrić i renesansne filozofske tradicije".

"Dani Frane Petrića" ustanovljeni su u čast velikoga renesansnog mislioca i znanstvenika koji potječe s otoka Cresa. Organizator "Dana Frane Petrića" je Hrvatsko filozofsko društvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙