FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge umirovljenika protiv administrativne pristojbe u zdravstvu

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Uvođenje administrativnih pristojbi uzdravstvu i umanjivanje drugih prava pacijenata imat će teškesocijalne posljedice za umirovljenike, invalide i siromašne građane,ustvrdili su čelnici Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) nadanašnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Uvođenje administrativnih pristojbi u zdravstvu i umanjivanje drugih prava pacijenata imat će teške socijalne posljedice za umirovljenike, invalide i siromašne građane, ustvrdili su čelnici Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić istaknuo je kako plaćanje administrativne takse na sve preglede, recepte i uputnice, bez uvažavanja imovinskog cenzusa, neće financijski stabilizirati zdravstveni sustav već će samo odvratiti od odlaska liječniku one kojima je liječenje najpotrebnije - bolesne, invalide i umirovljenike.

Od 1. listopada uvodi se pristojba od 30 kuna mjesečno, uz već postojeću participaciju i dopunsko osiguranje, a pacijentima se ukida pravo na plaćeni prijevoz u slučaju korištenja zdravstvene zaštite izvan mjesta boravka u krugu od 100 kilometara, te naknada za pogrebne troškove koja je dosad iznosila 900 kuna.

"Za umirovljenike kojih godišnje umire oko 30.000 pogrebni su troškovi velik izdatak i ne smije ga se ukinuti već prebaciti u područje prava iz socijalne skrbi uz uvođenje imovinskog cenzusa", kazao je Krajačić.

Čelnici SUH-a iznijeli su i nedavne zaključke Koordinacije umirovljeničkih udruga koja je ocijenila da je najvažniji doprinos hrvatske Vlade u poboljšanju položaja umirovljenika bio ukidanje "Švicarske formule" usklađivanja mirovina, a koja će se ponovno početi primjenjivati od iduće godine, usprkos protivljenju svih umirovljeničkih udruga.

Primjenom takve formule usklađivanja prosječna bi mirovina u deset godina pala na svega 20 posto učešća u prosječnoj plaći, ustvrdio je Nahtigal.

Stoga će udruge umirovljenika zahtijevati od Vlade da do kraja ove godine ispuni odredbu iz sporazuma sa Strankom umirovljenika Hrvatske o izvanrednom godišnjem povećanju mirovina za postotak rasta BDP-a.

Prema toj odredbi mirovine se trebaju povećavati sve dok prosječna mirovina u prosječnoj plaći ne dosegne 70 posto. Usklađivanje s BDP-om trebao bi donekle umanjiti negativan efekt "švicarske formule" koja vodi daljnjem osiromašenju umirovljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙