FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Ljubičić podsjeća na važnost presađivanja organa

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog Dana darivanja ipresađivanje organa, ministar zdravstva Neven Ljubičić posjetio jedanas dijalizirane bolesnike na Zavodu za dijalizu te transplantiranepacijente u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog Dana darivanja i presađivanje organa, ministar zdravstva Neven Ljubičić posjetio je danas dijalizirane bolesnike na Zavodu za dijalizu te transplantirane pacijente u Klinici za urologiju KBC-a Zagreb.

Kako bi još jednom istaknuo važnost presađivanja organa, Ljubičić je obišao 15-godišnju djevojčicu Rujanu Đurkesac, kojoj je u srpnju transplantiran bubreg umrle 42-godišnjakinje iz talijanskog grada Vicenze.

Ministar je Rujani poklonio knjigu "100 najljepših gradova svijeta" te joj zaželio sretan povratak u svijet vršnjaka i školskih radosti.

Ljubičić je potom posjetio Kliniku za urologiju gdje je obišao pacijente kojima su nedavno presađeni bubrezi. Na toj klinici danas su obavljene dvije transplantacije bubrega - presađivanje sa živog srodnika te transplantacija kadaveričnog bubrega 14-godišnjoj djevojčici.

Ministar je pritom obaviješten da su tijekom dana obavljene i dvije transplantacije jetre te bubrega i gušterače u Kliničkoj bolnici Merkur.

"Transplantacija organa svakako je potrebna iako ovogodišnji rezultati nisu tako dobri kao lani kada je presađen rekordan broj organa. To možemo pripisati nesnalaženju zbog promjene zakonskih akata", rekao je Ljubičić.

Još jednom je pozvao građane da podrže potrebu transplantacije organa budući da u ovoj godini 25 posto raspoloživih organa nije presađeno.

Na presađivanje organa i tkiva u Hrvatskoj čeka oko 1.500 osoba - od toga najviše osoba, 718, treba transplantaciju bubrega, 41 osoba jetru, 28 srce itd.

Ove je godine do sada presađeno 46 bubrega, 24 jetre, dva srca i pet gušterača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙