FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić i Grabar - Kitarović: intenzivno raditi na podizanju konkurentnosti

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Pristupanje Hrvatske Europskojuniji (EU) šansa je za naše gospodarstvo, a u razdoblju dok trajupregovori treba se intenzivno raditi na podizanju konkurentnosti našihproizvoda te usvajanju novih tehnologija, kazao je ministargospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na konferenciji zanovinare održanoj u sklopu Europskog dana poduzetnika, koji se danas isutra održava u Zagrebu.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU) šansa je za naše gospodarstvo, a u razdoblju dok traju pregovori treba se intenzivno raditi na podizanju konkurentnosti naših proizvoda te usvajanju novih tehnologija, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na konferenciji za novinare održanoj u sklopu Europskog dana poduzetnika, koji se danas i sutra održava u Zagrebu.

Ministrica vanjskih poslova i europskih intergacija Kolinda Grabar - Kitarović rekla je kako pretpostavlja da će pregovori sa EU trajati dvije do tri godine, kako "screening" počinje ovaj mjesec, a do kraja godine otvorit će se sedam od ukupno 35 poglavlja.

Ministar Vukelić dodao je kako je Ministarstvo gospodarstva za iduću godinu kandidiralo projekte za sredstva iz PHARE programa (20 milijuna eura), a riječ je o projektima vezanim za podizanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva za izvoz.

I ministrica Grabar - Kitarović drži kako je konkurentnost najveći izazov u procesu pridruživanja Hrvatske EU.

Istaknula je kako u narednim godinama treba intenzivno raditi upravo na podizanju konkurentnosti te pružiti svu podršku poduzetnicima da posluju bez poteškoća, odnosno smanjiti birokratske prepreke kako bi tvrtke lakše poslovale. To je, napomenula je, značajno i zbog privlačenja stranog kapitala.

Nužno je također poraditi na zaštiti autohtonih i tradicijskih proizvoda, kao što su sir, kulen, vino, masline itd.

Na upit novinara što ako se građani Hrvatske izjasne na referendumu protiv ulaska u EU, ministrica je odgovorila kako je uvjerena da će građani Hrvatske glasati za članstvo u EU.

Predsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika Katarina Jagić istaknula je kako će početak pregovora otvoriti nove mogućnosti za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, brže i lakše poslovanje te povezivanje i razmjenu znanja i iskustava, kao i brže usvajanje standarda kvalitete, što će potaknuti izvoz i strana ulaganja.

Europski dan poduzetnika održava se po preporuci Europske komisije od 1999. godine, a u Hrvatskoj je prvi put održan 2004. godine.

Tema ovogodišnjeg skupa u organizaciji 65 institucija i organizacija je "Socijalno poduzetništvo u 21. stoljeću: politike, strategije, iskustva i metode".

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙