FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: nastavljena Konferencija o visokom obrazovanju

DUBROVNIK, 3. listopada 2005. (Hina) - U Dubrovniku je danas nastavilarad Konferencija o visokom obrazovanju "Visokoškolsko obrazovanje -kvaliteta, financiranje, povezanost s inovacijama i učinkovitost" kojaje okupila oko 160 predstavnika među kojima su ministri i uglednimeđunarodni stručnjaci za to područje iz tridesetak europskih iazijskih zemalja.
DUBROVNIK, 3. listopada 2005. (Hina) - U Dubrovniku je danas nastavila rad Konferencija o visokom obrazovanju "Visokoškolsko obrazovanje - kvaliteta, financiranje, povezanost s inovacijama i učinkovitost" koja je okupila oko 160 predstavnika među kojima su ministri i ugledni međunarodni stručnjaci za to područje iz tridesetak europskih i azijskih zemalja.

Skup je organizirala Svjetska banka, s suorganizatori su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Sveučilište u Zagrebu.

Sudionicima se popodne obratio Jose Joaquin Brunerr, visoki dužnosnik čileanskog Ministarstva obrazovanja, koji je govorio o izazovima u izumiteljstvu i poduzetništvu i njihovoj povezanosti s visokim školstvom. Istaknuo je da treba pronalaziti drukčije izvora financiranja sveučilišta zbog čega su, kazao je, bitni izumi kao razvojni izazovi za budućnost sveučilišta. Nužno je poticati konkurenciju među sveučilištima kako bi se povećala i kvaliteta studija, ali i budućih kadrova koji bi utjecali na gospodarski razvoj.

Ugledna finska poduzetnica Jorma Routti govorila je o kreativnosti, izumima i ulozi visokog školstva u gospodarskom razvoju. Posebno se osvrnula na globalizaciju i njezin utjecaj na razvoj visokog obrazovanja, kazavši kako gospodarstvo treba učiniti privlačnim te kako upravo obrazovanje i ekonomija znanja daju priliku malim i novim zemljama da se brže razvijaju. Pri tome je navela da je Finska primjer zemlje koja je pronašla način da motivira i sveučilište na poduzetništvo.

Prof. Pavel Zgaga sa Sveučilišta u Ljubljani je, govoreći o razvoju visokoškolskog obrazovanja u Europi, istaknuo kako je visoko obrazovanje društvena potreba jer suvremena društva ne mogu funkcionirati bez obrazovanih stručnjaka koji rade u gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙