FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Istre protiv privatizacije hrvatske brodogradnje

PULA, 22. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Sindikata Istre i KvarneraBruno Bulić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdiokako se oštro protive privatizaciji hrvatske brodogradnje dok se neodredi, kako je rekao, "jasna strategija razvoja hrvatskoggospodarstva, posebno u zapošljavanju".
PULA, 22. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako se oštro protive privatizaciji hrvatske brodogradnje dok se ne odredi, kako je rekao, "jasna strategija razvoja hrvatskog gospodarstva, posebno u zapošljavanju".

Po njegovim riječima takvom bi privatizacijom brodogradnja u Hrvatskoj postala montažnim poduzećima u koja bi novi vlasnici doveli jeftinu radnu snagu, oprema bi se dovozila iz zemalja iz kojih potječu vlasnici brodogradilišta pa bi u Hrvatskoj, smatra Bulić, "ubrzo nestalo malo i srednje poduzetništvo koji se bavi industrijskom proizvodnjom".

"Nisam siguran da ljudi koji odlučuju o tome znaju da je više od 40 tisuća radnika izravno ili neizravno povezano s hrvatskom brodogradnjom te da je više od deset tisuća radnika zaposleno u hrvatskim brodogradilištima", kazao je Bulić. Dodao je da su kapitalističke zemlje, koje su više od 40 godina bile u sustavu u kojem je Hrvatska danas, ostavili brodogradnju u državnom vlasništvu.

Ocijenivši da bi posljedice takve privatizacije bile opasne, objasnio je da bi se, među ostalim, promijenila i demografska slika gradova u kojima se nalaze brodogradilišta, sa svim negativnostima koje nose takve promjene.

Bulić je novinare izvijestio kako će na poticaj Sindikata Istre i Kvarnera biti sazvana tematska sjednica Skupštine Istarske županije na kojoj će se raspravljati o problematici "Istarskog ipsilona".

Naime, u Sindikatu ističu kako statistički podatci o prosječnim plaćama i sindikalne košarice stalno potvrđuju činjenicu o najvećim troškovima života građana upravo u Istri.

"Takvo nezavidno stanje pogoršava i primjena sustava naplate na 'Istarskom ipsilonu', koji ne obespravljuje samo istarske prijevoznike nego sve građane Istarske županije", upozorio je Bulić. Dodao je kako je neprihvatljivo da Istrani plaćaju cestarinu za "običnu brzu cestu koja nema veze s poluautocestom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙