FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska odbacuje slovenski epikontinentalni pojas

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo vanjskihposlova i europskih integracija u utorak je u priopćenju istaknulokako je slovenski Zakon o proglašenju zaštićenog ekološkog pojasa iepikontinentalnom pojasu, usvojen istog dana u slovenskom parlamentu,pravno ništavan i neutemeljen akt.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u utorak je u priopćenju istaknulo kako je slovenski Zakon o proglašenju zaštićenog ekološkog pojasa i epikontinentalnom pojasu, usvojen istog dana u slovenskom parlamentu, pravno ništavan i neutemeljen akt.

"Povodom usvajanja Zakona o proglašenju zaštićenog ekološkog pojasa i epikontinentalnom pojasu na današnjoj sjednici Državnog zbora Republike Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija još jednom podsjeća na stajalište Republike Hrvatske, jasno izraženo u priopćenju Vlade Republike Hrvatske od 25. kolovoza, da je riječ o pravno ništavnom i neutemeljenom aktu", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

U priopćenju MVPEI, također, naglašava kako je neupitan i trajan interes Hrvatske da i dalje razvija dobrosusjedske odnose sa Slovenijom, te je spremna u ozračju bliskog partnerstva temeljenog na povijesnoj povezanosti i prijateljstvu dvaju naroda nastaviti rješavati sva otvorena pitanja.

U tom je duhu, kaže se u priopćenju, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović prenijela u utorak slovenskom ministru vanjskih poslova Dimitriju Rupelu službeni prijedlog hrvatske vlade da se pitanje razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije podnese na rješavanje međunarodnom pravosudnom tijelu.

Slovenski parlament donio je u utorak navečer velikom većinom glasova i uz potporu svih parlamentarnih stranaka zakon o proglašenju slovenskog zaštićenog ekološkog i epikontinentalnog pojasa u Jadranu. Od nazočnih 64 zastupnika za zakon su glasovala 62, jedan je bio suzdržan, a jedan protiv.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je, obrazlažući zakonski prijedlog Vlade, da će Slovenija kao prvi korak nakon što se zakon prihvati, svoj ekološki pojas u Jadranu notificirati pri glavnom tajništvu UN-a, a onda će pregovarati s Hrvatskom o južnoj granici tog pojasa.

Rupel je rekao da je Slovenija u bivšoj Jugoslaviji imala neposredan kontakt s otvorenim morem u Jadranu, da ga još uvijek ima i da joj to daje pravo na proglašenje zaštićenog pojasa u moru. Stoga se zakon, unatoč preklapanju slovenskog ekološkog pojasa s hrvatskim, ne može tumačiti kao izražavanje teritorijalnih pretenzija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙