FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel u New Yorku s Finijem o zaštiti Jadrana

LJUBLJANA,18. rujna(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel u nedjelju je u New Yorku, gdje boravi na jesenskomzasjedanju Opće skupštine UN-a. razgovarao s talijanskim kolegomGianfrancom Finijem, a u dužem razgovoru bilo riječi i o "pitanjuzaštite i razgraničenja u Jadranskom moru", priopćilo je slovenskoministarstvo vanjskih poslova.
LJUBLJANA,18. rujna(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u nedjelju je u New Yorku, gdje boravi na jesenskom zasjedanju Opće skupštine UN-a. razgovarao s talijanskim kolegom Gianfrancom Finijem, a u dužem razgovoru bilo riječi i o "pitanju zaštite i razgraničenja u Jadranskom moru", priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju, Rupel i Fini "konstatirali su da Slovenija i Italija imaju "zajednički interes u zaštiti ekoloških i gospodarskih resursa Jadranskog mora".

U vezi hrvatsko-talijanskog dogovora o razgraničenju epikontinentalnih pojasa dviju država, Fini je Rupelu zajamčio da se radilo isključivo o tehničkom sporazumu i da će u razgovore ubuduće biti uključena i Slovenija. Dodao je da u zaštitu Jadrana trebaju biti uključene sve države s jadranskom obalom, navodi se u priopćenju.

Isto tako, dodaje se u priopćenju, Fini je u razgovoru s Rupelom naglasio da Italija svojim djelovanjem ne želi djelovati na štetu nijedne jadranske države.

Slovenska vlada prošlog je mjeseca po hitnoj proceduri u parlament poslala prijedlog zakona o proglašenju slovenske ekološke zone i epikonitentalnog pojasa u Jadranu s tumačenjem da je nasljednica jugoslavensko-talijanskog sporazuma o razgraničenju epikontinentalnog pojasa, a jedan od razloga za hitni postupak bilo je tumačenje da su se Italija i Hrvatska o svom razgraničenju dogovarale "iza leđa" Slovenije.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙