FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Austrijska trgovina turskim pitanjem za Hrvatsku

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Nekoliko dana prije najavljenogapočetka pregovora s Turskom, britansko predsjedništvo iza kulisapokušava trgovati turskim pitanjem s Austrijom zbog činjenice da seBeč protivi početku pregovora s Turskom ako se ne počnu i pregovori sHrvatskom, piše francuski list Le Figaro u srijedu.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Nekoliko dana prije najavljenoga početka pregovora s Turskom, britansko predsjedništvo iza kulisa pokušava trgovati turskim pitanjem s Austrijom zbog činjenice da se Beč protivi početku pregovora s Turskom ako se ne počnu i pregovori s Hrvatskom, piše francuski list Le Figaro u srijedu.

Spreman na sve kako bi ublažio stajalište Beča, London trguje s datumom pregovora s Hrvatskom, piše Le Figaro, dodajući da je trgovina dvije prijestolnice dostigla vrhunac iako Austrija nije nikad službeno vezala dva pitanja.

"Ne bismo nikako razumjeli da se s Turskom počnu pregovori u ponedjeljak a ne i s Hrvatskom", kaže jedan bečki diplomat za list.

"S europske strane nema službenih izjava, ništa se ne kaže, ali svi su dobro razumjeli da su tursko i hrvatsko pitanje više nego ikad vezani", priznaje jedan bruxelleski diplomat.

Londonu je u velikom interesu postići dogovor s Austrijom, jedinom zemljom članicom EU koja bi mogla blokirati početak pregovora s Turskom 3. listopada.

Austrijska vlada još nije pristala na ključnu rečenicu pregovaračkog okvira: "Zajednički cilj pregovora s Turskom jest članstvo" i zalaže se za mogućnost "privilegiranog partnerstva". O tom problemu ponovno u četvrtak razgovaraju veleposlanici EU kako bi uspjeli usuglasiti pregovarački okvir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙