FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Beč želi da pregovori Hrvatske i EU počnu odmah (Telegraph)

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Beč je pokazao da želi da EU odmahzapočne pregovore o članstvu s Hrvatskom, iako se još uvijek vjerujeda ta zemlja skriva optužene ratne zločince, piše britanski dnevnikTelegraph na svojoj web stranici.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Beč je pokazao da želi da EU odmah započne pregovore o članstvu s Hrvatskom, iako se još uvijek vjeruje da ta zemlja skriva optužene ratne zločince, piše britanski dnevnik Telegraph na svojoj web stranici.

"Austrija razumije da su oni prilično izolirani po pitanju Turske. Međutim, možda bi oni to mogli prihvatiti ako bi dobili jamstvo da će se pregovori s Hrvatskom otvoriti u listopadu", rekao je jedan diplomat, a prenosi Telegraph.

Turska bi trebala početi pregovore 3. listopada ali zemlje članice još uvijek nisu postigle dogovor o pregovaračkom okviru. Glavna prepreka u ovom trenutku je inzistiranje Austrije da se u pregovarački okvir unese mogućnost "privilegiranog partnerstva" s Turskom kao alternativu punopravnom članstvu.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte trebala bi tijekom vikenda dati novu procjenu suradnje Hrvatske s ICTY-em.

Britanija bi mogla imati noćne more ako Del Ponte kaže da je Hrvatska znatno pojačala napore da pronađe odbjegloga generala Antu Gotovinu, ali ne ustvrdi da postoji "potpuna suradnja" s ICTY-em.

Britanija bi tada morala izabrati između strateškog cilja da pregovori s Turskom počnu na vrijeme i dugoročnog stajališta da bi omogućavanje Hrvatskoj da započne pregovore prebrzo potkopalo napore EU-a da prisili druge balkanske zemlje da se suoče sa svojom nedavnom prošlošću i izruče osumnjičene za ratne zločine, piše Telegraph.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙