FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena naftnih dionica pogodio Dow Jones

NEW YORK, 4. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Popuštanje cijena naftepogodilo je dionice naftnih kompanija, posebice Exxon Mobila, što jerezultiralo padom cijena američkih blue-chip dionica u ponedjeljak,dok je jači od očekivanja podatak o industrijskoj aktivnosti u rujnu uSAD-u podupro tehnološke dionice.
NEW YORK, 4. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Popuštanje cijena nafte pogodilo je dionice naftnih kompanija, posebice Exxon Mobila, što je rezultiralo padom cijena američkih blue-chip dionica u ponedjeljak, dok je jači od očekivanja podatak o industrijskoj aktivnosti u rujnu u SAD-u podupro tehnološke dionice.

Tako je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,3 posto, na 10.535 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je ojačao 0,2 posto, na 2.155 bodova.

Spuštanje cijena nafte pritisnulo je u ponedjeljak cijene dionica naftnih kompanija. Dionica najveće naftne kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji potonula je 1,7 posto, dok je ConocoPhillipsa oslabila 1,4 posto.

Najnoviji indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u rujnu američkog Instituta za upravljanje nabavom pokazao je rast, pri čemu je aktivnost tvornica ojačala s kolovoških 53,6 na 59,4 boda. Vrijednost indeksa iznad 50 bodova ukazuje da je sektor u uzletu. Ekonomisti su, pak, očekivali da pokaže pad na 52 boda u rujnu.

Indeks industrijskih cijena toga instituta, mjera inflacije, poskočio je s kolovoških 62,5 na čak 78 bodova. To je ojačalo očekivanja da će američka središnja banka Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa.

Takva očekivanja podupro je i predsjednik podružnice Feda u Atlanti Jack Guynn izjavivši da Fed mora suzbiti inflaciju. Fed podiže kamatne stope umjerenim tempom od lipnja 2004. To je izazvalo pad cijena dionica senzitivnih na izmjene kamatnih stopa, poput financijskih tvrtki.

No, tehnološke dionice su ojačale, predvođene eBayom i Apple Computersom, koje su dobile 1,5 i 1,6 posto na vrijednosti. "Dionice na Nasdaq tržištu tendiraju imati bolju izvedbu u kasnijim fazama razdoblja uzleta", kazao je Brian Gendreau, investicijski strateg pri ING Investment Managementu.

Cijene dionica na europskim burzama dosegnule su najviše razine u protekle tri i pol godine, uslijed rastućih aktivnosti preuzimanja u Britaniji te špekulacija o novim preuzimanjima drugdje u Europi. Tako je dionica nizozemskog telekoma KPN ojačala 7 posto nakon što je Wall Street Journal izvijestio da je ponudio španjolskoj Telefonici 20 milijardi eura za preuzimanje. Londonski Ftse indeks poskočio je 0,4 posto, na 5.501 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,8 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.082 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙