FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO počeo opću konferenciju o kulturnoj raznolikosti

PARIZ, 3. listopada 2005. (Hina/AFP) - Organizacija Ujedinjenih narodaza prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO) počela je u ponedjeljak uParizu svoju 33. konferenciju u nazočnosti 2.000 sudionika iz 191države članice, na temu zaštita kulturne raznolikosti.
PARIZ, 3. listopada 2005. (Hina/AFP) - Organizacija Ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO) počela je u ponedjeljak u Parizu svoju 33. konferenciju u nazočnosti 2.000 sudionika iz 191 države članice, na temu zaštita kulturne raznolikosti.

Glavni direktor UNESCO-a, Japanac Koichiro Matsuura, izrazio je zadovoljstvo što u radu UNESCO-a aktivno sudjeluje velik broj šefova država i vlada, među kojima će mnogi uzeti riječ na konferenciji koja traje do 21. listopada: u ponedjeljak će to biti predsjednici Šri Lanke i Gane, a zatim Njemačke, Afganistana, Tadžikistana, Bosne i Hercegovine i Portugala, kao i tajlandski premijer.

Predsjednica Šri Lanke Chandrika Bandaranaike Kumaratunga odmah je na otvaranju odredila ton konferencije, zauzevši se za Konvenciju o zaštiti raznolikosti na polju kulture i umjetničkog izražavanja koju je predložila Francuska i frankofone zemlje, a protive joj se Sjedinjene Države.

"Ne možemo dopustiti da u cijelom svijetu bude samo jedna vizija, jedna skupina ideja i jedan projekt", kazala je, ocijenivši da bi takav svijet bio "strašno siromašan" i "pogubno ugnjetavački".

Održavanje 33. opće konferencije podudara se ove godine sa 60. obljetnicom međunarodne organizacije koja je rođena 16. studenog 1945., po završetku Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙