FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački izbori: Nakon Dresdena demokršćani povećali prednost pred SPD-om

BERLIN, , 3. listopada 2005. (Hina) - U naknadnim izborima za novisaziv Bundestaga u izbornoj jedinici Dresden I CDU-ov kandidat AndreasLaemmel osvojio je direktni mandat čime je demokršćanska Unija CDU/CSUpovećala prednost u parlamentu za jedno mjesto te sada sa 226zastupnička mandata raspolaže s 4 mjesta više nego Socijaldemokratskastranka Njemačke (SPD).
BERLIN, , 3. listopada 2005. (Hina) - U naknadnim izborima za novi saziv Bundestaga u izbornoj jedinici Dresden I CDU-ov kandidat Andreas Laemmel osvojio je direktni mandat čime je demokršćanska Unija CDU/CSU povećala prednost u parlamentu za jedno mjesto te sada sa 226 zastupnička mandata raspolaže s 4 mjesta više nego Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Prema privremenom službenom rezultatu, SPD je osvojio 27,9, CDU 24,4, Lijeva stranka 19,7, Liberali 16,6 te stranka Zelenih 7,1 posto glasova 220 000 birača u izbornoj jedinici Dresden I.

Iako je SPD osvojio više tzv. drugih glasova, CDU-ov kandidat osvojio je više tzv. prvih glasova koji određuju direktne mandate u Bundestagu. Do ovakvog ishoda je došlo jer je CDU pozivao svoje birače da demokršćanima daju prvi glas jer je jedino tako bilo moguće da CDU osvoji direktni mandat.

Vodeći demokršćanski političari pozvali su nakon ishoda izbora kancelara Gerharda Schroedera da napokon odustane od pretenzija na kancelarsku fotelju u novoj vladi te da to mjesto prepusti predvodnici najjače frakcije u Bundestagu Angeli Merkel.

"Demokršćani računaju na razborite socijaldemokrate koji će priznati novi raspored snaga" izjavio je glavni tajnik CDU-a Volker Kauder.

SPD međutim i dalje tvrdi da socijaldemokrati raspolažu najvećom frakcijom u parlamentu s obzirom na to da se demokršćanska Unija CDU/CSU sastoji od dviju stranaka. "Mi smo još uvijek za to da Schroeder ostane kancelar", izjavio je predsjednik SPD-a Frnaz Muentefering.

Prema nekim procjenama njemački kancelar Schroeder bi se na sutrašnjoj proslavi Dana ujedinjenja mogao izjasniti o tomu hoće li kancelarsko mjeto ustupiti Angeli Merkel te tako otkloniti i posljednju prepreku koja stoji na putu formiranja koalicijske demokršćansko - socijaldemokratske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙