FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 2. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

LUXEMBOURG - Ministri vanjskih poslova Europske unije okupit će se u nedjelju navečer na izvanrednom sastanku u Luxembourgu, kako bi pokušali u posljednji trenutak ukloniti zadnju prepreku za otvaranje pregovora s Turskom, što je predviđeno za ponedjeljak. Zbog inzistiranja Austrije da se u pregovarački okvir izrijekom navede alternativa punopravnom članstvu, EU još nije usvojila taj dokument, koji se mora donijeti jednoglasno i bez kojeg pregovori ne mogu početi. Uz to Austrija inzistira da se pregovori s Hrvatskom odmah otvore, tako da nije isključeno da će se i o Hrvatskoj razgovarati u nedjelju navečer, iako je, prema prijedlogu dnevnog reda britanskog predsjedništva, rasprava o Hrvatskoj predviđena u ponedjeljak na redovitom sastanku Vijeća EU-a odmah nakon sastanka Radne skupine za procjenu suradnje s Haškim sudom. Prije ministarskog sastanka, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw imat će odvojen razgovor s austrijskom kolegicom Ursulom Plassnik.

DŽAKARTA - Napadi izvedeni u subotu na Baliju vjerojatno su samoubilački atentati koji nose obilježje islamističke terorističke mreže Džama Islamija, izjavio je u nedjelju šef indonezijske antiterorističke policije. Preliminarna istraga na mjestu atentata omogućila je utvrđivanje ostataka tijela i dijelova ruksaka za koje se vjeruje da pripadaju samoubojicama, kazao je Ansayaad Mbai, šef antiterorističkog odjela ministarstva sigurnosti.

DŽAKARTA - Navodni teroristički vođa Abu Bakir Bashir nema ništa s terorističkim napadima izvedenim u subotu na Baliju, u kojima je prema najnovijim revidiranim podacima poginulo 25 osoba, izjavio je u nedjelju njegov glasnogovornik Fauzan Al Anshari. Sumnja se da je počinitelj napada teroristička skupina Džama Islamija koju povezuju s al Qaedom a koja je odgovorna i za terorističke napade izvedene na Baliju 2002. godine. Strane su vlasti dugo vjerovale da je militantni klerik Abu Bakar Bashir duhovni vođa Džama Islamije. Fauzan Al Anshari kazao je da 67-godišnji Bashir nema nikakve veze s eksplozijama na Baliju.

DRESDEN - Dva tjedna nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj otvorena su u nedjelju birališta u okrugu Dresden, gdje je zbog smrti jedne lokalne kandidatkinje glasovanje bilo odgođeno. Nakon tog glasovanja bit će poznati konačni rezultati njemačkih parlamentarnih izbora održanih 18. rujna. Iako se ne očekuje da će rezultati glasovanja u Dresdenu značajno promijeniti preliminarne rezultate od 18. rujna, Schroederov SPD bi mogao osvojiti jedno ili dva mjesta i ojačati svoju poziciju u pregovorima s Merkel.

BERLIN - Njemačka u ponedjeljak 3. listopada, po petnaesti put slavi praznik, Dan ujedinjenja, a središnja proslava bit će održana u glavnom gradu savezne pokrajine Brandenburg, Potsdamu. Istodobno se razvila rasprava o tomu do kojeg su stupnja dvije Njemačke srasle u zajedničku državu. Njemački predsjednik Horst Koehler je u prilogu za praznično izdanje dnevnika Schweriner Volkszeitung iznio mišljenje da je istovjetne životne prilike nemoguće uspostaviti na cjelokupnom području Njemačke. "Uvijek će postojati razlike između istoka i zapada" smatra Koehler. On je, međutim, primjetio da je posljednjih godina postignuto mnogo na izgradnji istoka. I njemački kancelar Gerhard Schroeder pohvalio je napore istočnih Nijemaca u obnovi nakon pada Berlinskog zida, ali je istodobno upozorio na to da je spremnost na pomoć zapadnih Nijemaca još uvijek "neophodna".

TOKIO - Sumnja se da je izraelski teretni brod kriv za sudar s japanskim ribarskim brodom uz obale Nemura u srijedu pri čemu je sedam osoba poginulo te da je nastavio put nakon incidenta, objavila je japanska obalna straža u nedjelju. Izraelski brod je u subotu pristao u Busanu u Južnoj Koreji. Kako javljaju japanski mediji, tragovi sudara vidljivi su na trupu broda, ali je kapetan južnokorejskoj policiji izjavio da on ne zna da je došlo do sudara. Brod je iz Južne Koreje isplovio u nedjelju. Japanski brod Shinsei Maru III je potonuo u srijedu u trenutku kada je na japanskim radarima primjećen signal izraelskog teretnog broda koji je dolazio iz Seattlea. Sedam članova posade japanskog broda je poginulo, dok se osmi spasio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙