FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Schroeder i Merkel polažu pravo kancelarsku dužnost

BERLIN, 18. rujna 2005. (Hina) - Čelnici Socijaldemokratske strankeNjemačke (SPD) i demokršćanske unije CDU/CSU Gerhard Schroeder iAngela Merkel su nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izboraizjavili su da polažu pravo na kancelarsku poziciju i formiranjevlade.
BERLIN, 18. rujna 2005. (Hina) - Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i demokršćanske unije CDU/CSU Gerhard Schroeder i Angela Merkel su nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora izjavili su da polažu pravo na kancelarsku poziciju i formiranje vlade.

Prema procjenama državne TV postaje ARD od 20 sati, koji u pravilu ne odstupaju od službenih rezultata, unija CDU/CSU osvojila je najviše, 35,4 posto glasova, što je tri posto manje nego na prošlim izborima i znatno manje od očekivanog.

SPD je osvojio je 34,2 posto, što je četiri posto slabije od izbora 2002. godine, ali znatno više od predizbornih predviđanja.

Treća snaga u zemlji postali su liberali (FDP), tradicionalni koalicijski partneri demokršćana, koji su sa osvojenih 10.2 posto osvojili najbolji rezultat u svojoj povijesti.

Stranka Zelenih ostala je gotovo nepromijenjena na 8,1 posto, dok je novoosnovana Lijeva stranka osvojila 8,4 posto.

Kancelar Gerhard Schroeder je u obraćanju javnosti nakon objavljivanja izbornih prognoza iznio mišljenje da su birači pokazali da stoje iza rada njegove vlade i da Angelu Merkel ne žele na vlasti. "Ja sam jedina osoba koja moze sastaviti vladu", izjavio je Schroeder za ARD.

Angela Merkel je vladu Gerharda Schroedera proglasila gubitnicima izbora, ali je istodobno najavila da će, ako rezultati ostanu u skladu s izlaznim anketama, kao predvodnica najjače grupe u parlamentu započeti koalicijske pregovore sa svim političkim strankama osim s Lijevom strankom.

Čelnik FDP-a Guido Westerwelle, proglasio je "senzacionalnim" rezultat svoje stranke, ali je istodobno najavio da ce u vladu ući jedino s unijom CDU/CSU.

Član predsjedništva stranke Zelenih i aktualni vicekancelar i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i najavio je da spreman i na politički rad u oporbi.

Vrlo mala razlika između SPD-a i unije CDU/CSU, kao i otvoreni izbori u izbornoj jedinici Dresden I. u kojoj se glasuje tek 2. listopada, ostavlja upitnim koja ce od ovih dviju stranka uspjeti formirat vladu.

Predstavnici stranka su najavili da će "u najkraćem roku" započeti s koalicijskim pregovorima kako bi Njemačka sto prije dobila vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙