FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matijević-Vrsaljko: neposredni povod za ostavke su ozbiljne prijetnje iz "Hrabrog telefona"

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu LjubicaMatijević-Vrsaljko izjavila je danas da neposredni povod njezine iostavki njezinih najbližih suradnika nije slučaj Brezovica, odnosnoslučaj zamjenice državnog odvjetnika Božice Cvjetko već ozbiljneprijetnje koje su joj nedavno telefonski upućene, a policija za njihsumnjiči člana Nadzornog odbora Udruge "Hrabri telefon".
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko izjavila je danas da neposredni povod njezine i ostavki njezinih najbližih suradnika nije slučaj Brezovica, odnosno slučaj zamjenice državnog odvjetnika Božice Cvjetko već ozbiljne prijetnje koje su joj nedavno telefonski upućene, a policija za njih sumnjiči člana Nadzornog odbora Udruge "Hrabri telefon".

"Predmet zbog kojeg sam dobila vrlo ozbiljne prijetnje ako na njemu ne prekinem rad nije vezan uz slučaj Brezovica, a policija je za to djelo osumnjičila osobu koja je član Nadzornog odbora udruge 'Hrabri telefon', izjavila je Matijević-Vrsaljko na konferenciji za novinare.

Dodala je da osobu koja joj je prijetila od ranije površno poznaje, no da nikakvih osobnih sukoba nisu imali.

Također je navela da je nakon prijetnji Ured pravobraniteljice protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji najvišim državnim dužnosnicima.

Osumnjičeni trenutno čeka privođenje kod Istražnog suca, prenijela je Vrsaljko informacije iz policije.

Na pitanje zašto je tu prijetnju vrlo ozbiljno shvatila kad je njezin ured i dosad dobivao prijetnje, odgovorila je da ima dovoljno iskustva te da može na osnovu "sadržaja, načina prijetnje i osoba za koje pretpostavlja da su inicijatori, zaključiti da se radi o vrlo ozbiljnim upozorenjima njoj, njezinim suradnicima i njihovoj djeci".

Upitana je li kontaktirala predsjednicu Hrabrog telefona Gordanu Buljan-Flander, koja također godinama radi na zaštiti dječjih prava, Vrsaljko je rekla da je njezin Ured s Hrabrim telefonom uvijek odlično surađivao, ali da je unatrag tri mjeseca između nje i Gordane Buljan Flander došlo do "nesporazuma u suradnji" te da nakon toga nisu kontaktirale.

Prijetnje su samo neposredni povod, a pravi je uzrok ostavki činjenica da nadležne institucije koje trebaju štiti prava djece imaju sasvim različito mišljenje o tome od Ureda pravobranitelja", napomenula je Vrsaljko dodajući da su ona i njezini zamjenici, Gordana Bračić Ružić i Gregori Graovac, umorni od stalnog moljakanja nadležnih tijela da rade svoj posao.

"Svi su uzroci našeg nezadovoljstva opisani u Izvješću o radu Ureda za 2004., koje je "žalosna kronologija o tretiranju djece u društvu", a na koje nitko nije reagirao, kazala je.

Odgovarajući na upit o mogućnosti povlačenja ostavke kazala je da bi to bilo moguće samo ako bi se u društvu zaista nešto bitno pomaknulo u zaštiti prava djece.

Na konferenciji za novinari bili su i pravobraniteljičini zamjenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙