FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je danas na konferenciji za novinare da je HDZ stjeran u kut i mora donijeti političku odluku o lopovluku u pretvorbi i privatizaciji, jer bi ga u suprotnom to moglo koštati dugogodišnjeg izbivanja s vlasti. Temelj za svoje tvrdnje vidi u jučerašnjoj najavi potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da će Vlada predložiti novi Zakon o privatizaciji, zakon koji će omogućiti kažnjavanje "lopovluka", ali i pozvao policiju i Državno odvjetništvo da istraže njegovu ulogu u slučaju opatijske Liburnije. Tomčić je najavio da će HSS pred Sabor izaći sa zakonskim izmjenama u cilju promjene sudske prakse koja se, tvrdi, pokazala neučinkovitom u sankcioniranju privatizacijskih nezakonitosti.

ZAGREB - IDS smatra da su jučerašnje ostavke pravobraniteljice za djecu i njezino dvoje zamjenika potaknute "sramotnom odlukom" Državnoodvjetničkog vijeća da ne suspendira zamjenicu glavnog državnog odvjetnika zbog zataškavanja afere zlostavljanja djece u Caritasovu domu u Brezovici. IDS-ov zastupnik Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da smo sada "na dobrom putu da 'nagradimo' i pedofiliju nad nemoćnom djecom i u potpunosti izgubimo vjeru u hrvatsko pravosuđe, a mi u Saboru dižemo ruke od tih slučajeva dok i oni ne zastare". IDS se, kaže, solidarizira s pravobraniteljicom Ljubicom Matijević-Vrsaljko i njezinim zamjenicima jer vjeruje da su ostavkama htjeli upozoriti na "trulost hrvatskog pravosuđa", odnosno da ostavke nisu, kako su naveli, podnijeli iz zdravstvenih razloga.

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske u današnjem je priopćenju zatražila od Državnog odvjetništva da hitno pokrene kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti protiv zamjenice državnog odvjetnika Božice Cvjetko. Ženska mreža ujedno izražava prosvjed protiv odluke Državnoodvjetničkog vijeća što nije izreklo mjeru privremenog udaljavanja s posla niti suspenziju, uz obrazloženje da za "tim nema potrebe zbog njezina dugogodišnjeg rada u Državnom odvjetništvu". Ženska mreža također drži da su ostavke pravobraniteljice za djecu i njezinih zamjenika signal javnosti da institucije koje trebaju štititi pravni poredak ne funkcioniraju te da čak ni pravobraniteljstvo nije u mogućnosti ostvariti pristup pravdi.

ZAGREB - Vlada ocjenjuje da nevladin sektor u Hrvatskoj sve više izrasta u važan društveni, politički ali i gospodarski čimbenik koji može utjecati na pozitivno stajalište građana o pristupu Hrvatske Europskoj uniji, naglasila je potredsjednica Vlade Jadranka Kosor otvarajući danas u Novinarskom domu međunarodnu konferenciju "Europska unija i Hrvatska: Jačanje dijaloga civilnog društva". Potpredsjednica Kosor navela je da je prema posljednjim podacima u Hrvatskoj registrirano 28 tisuća nevladinih udruga. Konferenciju je organizrala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a okupila je stotinjak predstavnika hrvatskih nevladinih organizacija i državnih institucija te predstavnike EU i europskih nevladinih udruženja. Cilj skupa je potaknuti raspravu o mogućnostima provedbe nedavne inicijative Europske komisije o potrebi jačanja dijaloga organizacija civilnog društva iz EU i zemalja kandidatkinja.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je na svojoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare ocijenio da iza zaostajanja u gradnji prometnica na riječkom području stoji politički obračun državne s lokalnom vlašću. Iza projekata cestogradnje oko Rijeke i prema njoj ne stoji SDP, to nisu politički projekti, već projekti svih građana Rijeke, rekao je Obersnel i dodao kako se nadao da je Hrvatska nadrasla politiku prioriteta na osnovi "strančarenja". Obersnel je posebno istaknuo potrebu gradnje drugog traka riječke zaobilaznice koja je, rekao je, jedna od najopterećenijih prometnica u zemlji.

ZAGREB - Hitna obnova zgrade Sveučilišta u Zadru, nedavno stradale u požaru, i dovršetak započetih radova na obnovi zgrada u vlasništvu Sveučilišta, teme su danas održanog sastanka predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa s rektorom Sveučilišta u Zadru Damirom Magašom i prorektorom Antom Uglešićem. Kako je priopćeno iz Ministarstva, na sastanku je dogovoreno da će se nakon provedenih postupaka javne nabave osigurati potrebna financijska sredstva za dovršetak i sanaciju započetog projekta adaptacije i uređenja zgrada na Obali kralja Petra Krešimira IV. te obnovu opožarene zgrade u ulici Petra Svačića u Zadru. Požar na zgradi bivšeg studentskog doma izbio je 27. rujna, kada je poginula jedna osoba.

ZAGREB - Europski sud za ljudska prava izvijestio je ovih dana Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika o primitku prvih 50-ak tužbi hrvatskih službenika vezanih uz potraživanje božićnice i dara za djecu za 2000., priopćeno je danas iz tog sindikata. Kao osnovu za tužbu pred sudom u Strasbourgu Sindikat je naveo diskriminaciju odnosno nejednakost građana pred zakonom jer su, kako tvrde, državni službenici i namještenici prilikom utuživanja suočeni sa sudskom praksom koja je različita od županije do županije, premda su zaposlenici istog poslodavca - hrvatske Vlade. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika očekuje da će na Europskom sudu za ljudska prava biti podneseno oko 2.500 takvih tužbi.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana stanovanja, koji se obilježava svake godine prvog ponedjeljka u listopadu, Udruga stanara Hrvatske upozorila je danas priopćenjem na problem zaštićenih najmoprimaca čije se rješavanje, po njihovoj ocjeni, nepotrebno odgađa. Ukidanjem stanarskog prava oko 7000 stanara postalo je zaštićenim najmoprimcima. Takvim načinom rješenja, koji državu ništa ne košta, nisu zadovoljni ni stanari, ni vlasnici stanova, ističe Udruga. Udruga se zalaže za rješavanje statusa stanara u domarskim stanovima i adaptiranim prostorima u kojima živi oko tisuću obitelji. Ne bi se smjelo dogoditi da završe na ulici i postanu socijalni problemi, kaže se u priopćenju Udruge stanara Hrvatske.

ZAGREB - Ovogodišnja turistička sezona, temeljem podataka za prvih osam mjeseci, moće se ocijeniti uspješnom, a nadmašene su i prognoze s početka sezone, ocijenio je danas direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić. Kako je i ranije najavljivano, ostvareni su uzlazni trendovi, a podaci o dobrim rezultatima za rujan koji stižu s terena pokazuju da će ovogodišnja sezona biti najbolja od vremena samostalnosti Hrvatske, istaknuo je Bulić na 9. sjednici Turističkog vijeća HTZ-a. Dodao je da su strepnje i strahovi koji su postojali na početku sezone bili zapravo poticajni. Broj inozemnih dolazaka u prvih osam mjeseci, prema iznesenim podacima, povećan je osam posto, na 6,8 milijuna gostiju, a broj noćenja porastao je devet posto, na 39,4 milijuna noćenja.

NOVALJA - Bageri Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva završili su uklanjanje bespravno izgrađenog privezišta za brodice u uvali Dražica na otoku Pagu. Privezište na pomorskom dobru počeo je 1996. graditi Mate Gušćić u vrijeme kada se gradio glavni vodovod Novalja-Luna, a njegovo uklanjanje počelo je 16. rujna. U istom razdoblju u naselju Videlići, također na Pagu, srušena je i jedna obiteljska kuća.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj 2005. iznosila je 4.352 kune, što je nominalno za 1,8, a realno za 1,6 posto manje u odnosu na lipanj, objavio je Državni zavod za statistiku. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za srpanj 2005. u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 3,4 posto, a realno za 0,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙