FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac o Nacrtu zakona o udžbenicima

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac predstavio je danas Nacrt prijedloga Zakona oudžbenicima za osnovnu i srednju školu po kojemu će škole udžbenikebirati na četiri godine, a isti udžbenik će se koristiti u svimodjeljenjima istoga razreda.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavio je danas Nacrt prijedloga Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu po kojemu će škole udžbenike birati na četiri godine, a isti udžbenik će se koristiti u svim odjeljenjima istoga razreda.

Udžbenik će se odobravati na uporabu dok traje nastavni plan i program, rekao je ministar Primorac na konferenciji za novinare, održanoj nakon što je hrvatska Vlada na sjednici predložila donošenje tog zakona o udžbenicima.

Učiteljsko, odnosno, nastavno vijeće na prijedlog učitelja i nastavnika birat će udžbenike za uporabu. U katalogu udžbenika bit će najviše tri udžbenika za koje su se škole opredijelile u najvećem postotku, a ne manjem od 10 posto.

Primorac drži da će se tako smanjiti broj udžbenika kao i broj udžbenika po nastavnim predmetima.

Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS), koji se sada eksperimentalno primjenjuje u 49 osnovnih škola, bit će temelj za izradbu i primjenu novih udžbenika, koji će se postupno uvoditi. Tako će od školske 2006./07. novi udžbenici biti uvedeni u prvi i peti razred osnovne škole, a od 2007./08. u drugi i šesti razred i t.d.

Nacrt sprječava sukob interesa članova stručnog povjerenstva, svaki član stručnog povjerenstva potpisuje izjavu da nije autor udžbenika, rodbinski ili poslovno povezan s autorom i nakladnikom.

Primorac ističe kako će novi zakon uvesti reda među udžbenike, a odgovor je i na učestale zahtjeve i pitanja roditelja. Od 100 upita Ministarstvu znanosti 83 posto odnosilo se na udžbeničku problematiku, izjavio je Primorac.

Odgovarajući na novinarski upit o pomicanju početka akademske godine zbog zahtjeva fakulteta za dodatnim prostorima i financijama, Primorac je rekao da će se napraviti evaluacija potreba fakulteta te razmotriti unutarnje rezerve i prihodi unutar sveučilišta.

Rekao je da će Ministarstvo osigurati veća sredstva ako se nastava zbog povećanog broja studenata bude održavala u prostorima izvan fakulteta.

Zagrebački Filozofski fakultet je najviše opterećen, izjavio je ministar dodavši da je odobreno zapošljavanje na tom fakultetu najveće u zadnjih 15 godina.

Po riječima ministra ove je godine na sveučilištima odobreno zapošljavanje 400 djelatnika, koliko će biti predloženo i za iduću godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙