FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka Skupština prihvatila izvješća o poslovanju gradskih poduzeća

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština danas jeu nastavku četvrte sjednice nakon četverosatne rasprave i kritikeoporbe prihvatila poslovna izvješća direktora gradskih trgovačkihdruštava i zbirno Izvješće o financijskim rezultatima poslovanja tihdruštava za prošlu godinu.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština danas je u nastavku četvrte sjednice nakon četverosatne rasprave i kritike oporbe prihvatila poslovna izvješća direktora gradskih trgovačkih društava i zbirno Izvješće o financijskim rezultatima poslovanja tih društava za prošlu godinu.

"Predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac u raspravi je prekinula zastupnika Joška Morića (DC) za kojeg su SDP-ovi zastupnici rekli da je izišao iz okvira točke o kojoj se raspravlja jer je govorio o poslovanju trgovačkih društava u ovoj godini, odnosno o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je skupština svih 23 trgovačka društava.

Holjevac je pozvala zamjenika gradonačelnika Ivu Jelušića da objasni je li Morić u svojoj raspravi bio u okviru točke dnevnog reda ili nije, što je Morić nazvao "presedanom" s obzirom da je predstavnik izvršne vlasti pozvan da se očituje o radu zakonodavne.

Nakon toga uslijedile su stanke klubova zastupnika, a oporba je od Holjevac i Jelušića zatražila ispriku. Holjevac se ispričala ističući da tu pogrešku nije učinila namjerno već zbog neiskustva u vođenju sjednice.

U raspravi je Pero Kovačević (HSP) farsom nazvao to što je jedan čovjek (Bandić) skupština u svim trgovačkim društvima u vlasništvu grada.

Katarina Fuček (u ime kluba HDZ-DC-HSLS) navela je da imovina gradskih trgovačkih društava iznosi kao dva gradska godišnja proračuna i kako je zbog toga važno kako se s tim društvima upravlja.

Stipe Tojčić (HNS) rekao je kako smatra da je rasprava o Izvješću poslovanja trgovačkih društava u 2004. važna da bi se uočili problemi i odredila "dijagnoza" za poboljšanje njihova poslovanja. Iz izvješća se vidi da je prihod trgovačkih društava rastao 7,8 posto što naoko izgleda jako dobro, ali kad se pogleda bolje vidi se da su prihodi iz osnovnih djelatnosti koje trgovačka društva obavljaju manji za 1,4 posto te da su oni preneseni iz proračuna porasli 14,7 posto ili 128 milijuna kuna.

Također je rekao da je u izvješću prikazano da su trgovačka društva ostvarila dobit u vrijednosti od 159 milijuna kuna, ali najveći dio se odnosi na ZGOS, tvrtku koja je osnovana radi sanacije smetlišta i koja je za to dobila kredit Europske banke za obnovu i razvoj, pa ta dobit predstavlja sredstva za otplatu kredita. Kad se to odbije ostaje da su trgovačka društva ostvarila dobit u vrijednosti od 41 milijun kuna, rekao je Tojčić i dodao da su u realnom smislu 86 milijuna kuna u gubitku.

Sjednica Skupštine se nastavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙