FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana prekinuta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

DUBROVNIK, 27. rujna 2005. (Hina) - U Dubrovniku je danas održanasjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja je prekinutaprošloga ponedjeljka zbog onemogućavanja nesmetanog rada od straneoporbenih vijećnika.
DUBROVNIK, 27. rujna 2005. (Hina) - U Dubrovniku je danas održana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja je prekinuta prošloga ponedjeljka zbog onemogućavanja nesmetanog rada od strane oporbenih vijećnika.

Nastavak sjednice uslijedio je u Kazalištu Marina Držića i uz nazočnost redara, a, kako je kazao predsjednik Skupštine Nikola Obuljen, i ubuduće će se sjednica održavati ili u kazalištu ili u nekoj od većih dvorana budući da Gradska vijećnica nema dovoljno mjesta da bi primila 41 županijskog vijećnika, članove Poglavarstva, pročelnike, predstavnike medija i druge.

Nakon što je utvrđen kvorum, predstavnici oporbe predložili su dvije točke dnevnog reda i to neopozivu ostavku potpredsjednika Županijske skupštine Jadrana Šundrice (HNS) te prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine Nikole Obuljena koji su tijekom sjednice oporbeni vijećnici povukli.

Nakon što je uslijedilo nekoliko istupa oporbenih vijećnika Stipe Gabrića Jamba (Nezavisna lista), Ivana Šprlje (SDP), Marinka Filipovića (HSS), Ivice Karamatića (SDP) i drugih, predsjednik Skupštine Nikola Obuljen stavio je kao prvu točku na glasovanje ostavku HNS-ova vijećnika Jadrana Šundrice koja je prihvaćena s većinom od 21 glasa 'za'. Vijećnici oporbe, njih 20, nakon što je prihvaćena ostavka Šundrice napustili su sjednicu te održali konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ivan Šprlje pozvao premijera Ivu Sanadera da raspiše nove izbore u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer, kazao je, to je jedino rješenje nakon svih ovih vrijeđanja i, kako tvrdi, potkupljivanja.

Sjednica Županijske skupštine nastavila je s radom bez nazočnosti oporbenih vijećnika te je tom prigodom izglasano nepovjerenje dosadašnjoj zamjenici župana Miri Buconić, a za novog zamjenika župana izabran je Nedjeljko Lipanović iz Lumbarde na Korčuli iz HSLS-a.

Po riječima predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Frana Matušića, sjednica je protekla u najboljem redu, a vijećnici vladajuće koalicije (HDZ-HSLS-DC-HSP) imaju većinu od 21 vijećnika što omogućuje Skupštini normalan rad.

Matušić je izrazio zadovoljstvo što vijećnici oporbe na današnjoj sjednici nisu demonstrirali silu kao na protekloj te najavio kako očekuje daljnji normalan rad Skupštine.

Sukob u dubrovačko-neretvanskoj Županijskoj skupštini počeo je zbog ostavke Miše Veraje na mjesto vijećnika HSP-a, koji je prešao na Nezavisnu listu Stipe Gabrića Jambe. Vladajuću koaliciju s 21 vijećnikom čine HDZ-DC, HSP i HSLS te nezavisni vijećnik Mato Đurović, a oporbu s 20 vijećnika SDP-HSS-HNS-LS, HSU te Jambina Nezavisna lista.

Prijelaz na Jambinu listu značio bi prevagu oporbe za jednog vijećnika, ali HSP je ustvrdio da je Veraja 15. rujna dao ostavku na mjesto županijskog vijećnika pa je HSP na njegovo mjesto izabrao Milivoja Barbira.

Sam Veraja opovrgava da je potpisao ostavku, a snažan je sukob počeo kad je Jambo na sjednici iz ruku predsjednika Mandatnog odbora Ivice Martića oteo originalni tekst ostavke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙