FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kaznena prijava dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine protiv Jambe

ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik dubrovačko-neretvanskeŽupanijske skupštine Nikola Obuljen podnijet će u ime te skupštinekaznenu prijavu protiv vijećnika Stipe Gabrića Jambe zbog otimanjaoriginalnog teksta s ostavkom vijećnika Miše Veraje na sjedniciprekinutoj 19. rujna zbog snažnih sukoba vijećnika.
ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine Nikola Obuljen podnijet će u ime te skupštine kaznenu prijavu protiv vijećnika Stipe Gabrića Jambe zbog otimanja originalnog teksta s ostavkom vijećnika Miše Veraje na sjednici prekinutoj 19. rujna zbog snažnih sukoba vijećnika.

Skupština će protiv Gabrića u utorak podnijeti kaznenu prijavu zbog oduzimanja tuđe pokretne stvari, a prijava "zbog oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili spisa" te ometanja službene osobe u obavljanju dužnosti najvjerojatnije će se podnijeti protiv nepoznatog počinitelja, najavio je na konferenciji za novinare u zagrebačkom DC-u Nikola Obuljen, predsjednik dubrovačkog ogranka te stranke.

Sukob u dubrovačko-neretvanskoj Županijskoj skupštini počeo je zbog ostavke Miše Veraje na mjesto vijećnika HSP-a, koji je prešao u Nezavisnu listu Stipe Gabrića Jambe. Vladajuću koaliciju s 21 vijećnikom čine HDZ-DC, HSP i HSLS te nezavisni vijećnik Mato Đurović, a oporbu s 20 vijećnika SDP-HSS-HNS-LS, HSU te Jambina Nezavisna lista. Prijelaz na Jambinu listu značio bi prevagu oporbe za jednog vijećnika, ali HSP je ustvrdio da je Veraja 15. rujna dao ostavku na mjesto županijskog vijećnika pa je HSP na njegovo mjesto izabrao Milivoja Barbira. Sam Veraja opovrgava da je potpisao ostavku, a snažan je sukob počeo kad je Jambo na sjednici iz ruku predsjednika Mandatnog odbora Ivice Martića oteo originalni tekst ostavke.

"Nema drugog rješenja nego da se dokument vrati kao bi se grafološkom obradom utvrdilo je li potpis valjan", rekao je Nikola Obuljen, ističući kako će on - u slučaju da je potpis falsifikat - dati ostavku, a oporba će imati 21 vijećnika.

Obuljen je rekao da je za njega ostavka autentičan dokument čijom predajom Skupštini s datumom 15. rujna vijećniku Veraji prema zakonu istječe mandat.

Novinarima je predočio fotokopiju Verajine ostavke na kojoj njegov potpis nije čitljiv, ali su na dokumentu potpisana još dvojica svjedoka. DC tvrdi kako autentičnost potpisa može posvjedočiti još 30-ak članova HSP-a.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt izjavila je na konferenciji da kao čelnica stranke, ali i ministrica pravosuđa, stoji iza zakonitog postupanja Nikole Obuljena na sjednici Skupštine te da događaji na Skupštini svjedoče o nezrelosti političke demokracije i hitnoj potrebi mijenjanja izbornog zakonodavstva u cijelosti. Napomenula je da u srijedu istječe zakonski rok za početak rada Skupštine, čija je sjednica najavljena za utorak, a u protivnom slijede novi izbori.

"DC će prihvatiti bilo kakav rasplet događaja, pa i nove izbore, ali oni ne mogu biti rezultat političkog nasilja", istaknula je Vesna Škare-Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙