FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: Nakon intervencije policije i zaštitara prekinuta sjednica županijske skupštine

DUBROVNIK, 19. rujna 2005. (Hina) - Skupština Dubrovačko-neretvanskežupanije prekinuta je večeras nešto poslije 23 sata nakon intervencijepolicije i zaštitara.
DUBROVNIK, 19. rujna 2005. (Hina) - Skupština Dubrovačko-neretvanske županije prekinuta je večeras nešto poslije 23 sata nakon intervencije policije i zaštitara.

Sjednicu je službeno prekinuo predsjednik skupštine Nikola Obuljen koji nije mogao osigurati nesmetani rad, jer su ga u tome verbalno i fizički onemogućavali oporbeni vijećnici SDP-a, HSS-a i Nezavisne liste Stipe Gabrića Jamba, a na kraju je morala intervenirati i policija i zaštitari kako bi se izbjegao veći izgred.

Sjednica koja je započela u 12 sati pretvorena je raspravu o mandatu jednog vijećnika, jer je oporba ustvrdila da ima 21 vijećnika nakon što je Mišo Veraja iz HSP-a prešao Nezavisnoj listi Stipe Gabrića Jamba. No, u HSP-u tvrde da je Veraja 15. ovog mjeseca podnio ostavku na mjesto županijskog vijećnika, pa je njegovo mjesto danas izabran novi vijećnik HSP-a Milivoj Barbir, koji je i službenu prisegnuo. Tvrdnju HSP-a potvrdio je i predsjednik Mandatnog odbora Ivica Martić.

Vladajuću koaliciju čine HDZ-DC, HSP i HSLS te nezavisni vijećnik Mato Đurović, a oporbu SDP-HSS-HNS-LS zajedno s umirovljenicima i Jambinom Nezavisnom listom.

U međuvremenu je originalni tekst sa ostavkom od predsjednika Mandatnog odbora na sjednici oteo Stipe Gabrić Jambo, pa je to izazvalo žučnu raspravu koja je potrajala sve do kasnih večernjih sati.

"Na svu sreću postoji protokol, postoji uredan broj i postoji kopija tog istog dokumenta gdje je jasno da je Veraja dao neopozivu ostavku koja je aktivirana 15. rujna, dakle na vrijeme i od tog trenutka on nije više vijećnik", kazao je predsjednik kluba HDZ-a Frano Matušić.

Sam Mišo Veraja tvrdi da je doživio velike pritiske u zadnje vrijeme, te da nije nikakvu izjavu potpisao nego da je potpisao samo izjavu u kojoj piše da će poštovati odluku stranke.

Rasprava koja je dalje uslijedila pretvorila se u vrijeđanje i omalovažavanja predsjednika Županijske skupštine Nikole Obuljana od strane oporbenih vijećnika.

Oko 22 sata dojavljeno je da je u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici postavljena eksplozivna naprava pa je vijećnica ispražnjena na oko 45 minuta, no pokazalo se da je to lažna dojava.

Uslijedio je pokušaj nastavka sjednice, ali nije uspio jer su oporbeni vijećnici, njih 20, blokirali pristup stolu predsjednika skupštine Nikole Obuljana pa je sjednica prekinuta, a intervenirala je policija te zaštitari.

Po riječima predsjednika skupštine Nikole Obuljana nisu postojali uvjeti za daljnji normalni nastavak sjednice, jer su oporbeni vijećnici zauzeli prostor ispred predsjedničkog stola te ometali predsjednika da stavi dnevni red na glasovanje i uopće normalno vodi sjednicu.

"Ovako nešto nisam doživio u svojoj dugogodišnjoj vijećničkoj praksi", kazao je predsjednik Županijske skupštine Nikola Obuljen.

Nastavak skupštine trebao bi uslijediti najkasnije u roku od tjedan dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙