FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lekić nezadovoljan medijskim praćenjem svoga svjedočenja u slučaju Lora

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Umirovljeni bojnik Antonio Lekić,bivši časnik Sigurnosno-informativne službe (SIS), iznio je danassvoje nezadovoljstvo kako je medijski popraćeno njegovo svjedočenje,kao svjedoka obrane u slučaju Lora.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Umirovljeni bojnik Antonio Lekić, bivši časnik Sigurnosno-informativne službe (SIS), iznio je danas svoje nezadovoljstvo kako je medijski popraćeno njegovo svjedočenje, kao svjedoka obrane u slučaju Lora.

Lekić je svjedočio 23. rujna na splitskom Županijskom sudu na ponovljenom suđenju osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima 1992. u vojno-istražnom centru Lora u Splitu, koji su u prvom postupku prije tri godine oslobođeni optužbe.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Antonio Lekić je rekao da se u javnosti kroz medije predstavlja "samo jedna slika" i to kroz svjedočenja svjedoka optužbe kako bi javnost stekla dojam da su u vojnom zatvoru u Lori počinjeni ratni zločini nad civilima.

Optuženim hrvatskim braniteljima u Lori sudi se za ubojstvo dvojice pritvorenika, "navodnih civila" Nenada Kneževića i Gojka Bulovića koji nisu bili civili, već teroristi, rekao je Lekić, tvrdeći da su ta dvojica pritvorenika pripadali Kontraobavještajnoj službi (KOS) bivše JNA. "Dokazi o tome postoje u našoj službi, ali oni nikada nisu dostavljeni sudu, niti ih je sud tražio", rekao je Lekić.

Nalog za njihovo privođenje potpisao je vojno-istražni sudac, a od 1500 osoba, koje su "prošle" kroz Loru, samo su njih dvojica pokušali bijeg, istaknuo je Lekić. Dodao je da su "Knežević i Bulović razoružali stražara te zatim pucali na naše vojne policajce, a stradali su tijekom svladavanja".

Podsjetivši na svjedočenje zapovjednika KOS-a generala Vasiljevića na Sudu u Haagu, u procesu protiv Slobodana Miloševića, kako je KOS imao zadaću destabilizirati Hrvatsku, činiti diverzije i širiti paniku, Lekić se zapitao što bi se dogodilo da su Knežević i Bulović uspjeli pobjeći. Istaknuo je da se nakon istrage vojne policije o pokušaju bijega tih ljudi nije našlo osnove za stegovno kažnjavanje vojnih policajaca kao i da Međunarodni Crveni križ tijekom svoja četiri posjeta vojnom zatvoru u Lori nije našao niti jednu zamjerku.

Lekić je također istaknuo da je jedan od, kako tvrdi, "ključnih svjedoka", bivši vojni policajac iz Šibenika Mario Barišić, koji je svjedočio 22. rujna, osoba s psihijatrijskom dijagnozom "trajnog poremećaja osobnosti". Pokazao je novinarima fotokopiju Barišićeva psihijatrijskog nalaza, a za koji je, na novinarski upit odakle mu, odgovorio da ga je "dobio poštom". Priznao je da taj postupak možda nije etičan, ali takav je svjedok na sudu nepouzdan, ocijenio je. Lekić je dodao da "takva osoba, a konzultirao se i s psihijatrima, izmišlja stvari i događaje".

Lekić je na kraju ocijenio da je ovo suđenje pod jakim pritiskom politike te da se sve čini kako bi se optužene u slučaju Lora osudilo, a u javnosti stekao dojam da su tamo počinjeni zločini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙