FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šešeljevo svjedočenje prekinuto zbog besmislenosti

DEN HAAG/ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Četrnaestodnevno svjedočenjeVojislava Šešelja na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ SlobodanuMiloševiću u utorak je završeno odlukom predsjedavajućeg suca daprekine daljnje ispitivanje, jer je postalo besmisleno.
DEN HAAG/ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Četrnaestodnevno svjedočenje Vojislava Šešelja na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u utorak je završeno odlukom predsjedavajućeg suca da prekine daljnje ispitivanje, jer je postalo besmisleno.

Na završetku prvog dijela sjednice sudac Patrick Robinson je prekinuo dodatno ispitivanje svjedoka obrane ocijenivši kako je postalo besmisleno te da Milošević više nema relevantnih pitanja.

Šešelj, čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški optuženik, ponovno je svesrdno pokušavao pomoći Miloševiću, negirajući postojanje "udruženog zločinačkog pothvata" političkog i vojnog vrha Srbije, Crne Gore i srpskih paradržava u Hrvatskoj i BiH 90-ih. Ponavljao je da dobrovoljci SRS-a nisu činili zločine u Hrvatskoj i BiH.

Tužitelj Nice demantirao je Šešelja citirajući u sudnici izvatke iz njegove vlastite knjige "Srpski bračni par Ceaussescu" (izd. 1995.), prema kojoj je Milošević 1992. tražio od njega da pojača slanje dobrovoljaca na ratišta u Hrvatskoj.

Nice je naveo i iskaz svjedoka optužbe C-057, koji je kao pripadnik JNA sa "šešeljevcima" ratovao u Hrvatskoj", te ih je opisao kao bandu koja je "zbog nakita i zlata odsjecala prste i vadila zube leševima u Vukovaru".

Maratonsko Šešeljevo svjedočenje, započeto 17. kolovoza, znatno je više koristilo Miloševićevim tužiteljima nego obrani, a uz dokaze protiv optuženog svjedok je iznio i niz samooptužujućih dokaza, iako su ga suci upozoravali da to nije dužan činiti.

Nakon Šešelja, iskaz je nastavio umirovljeni general Vojske SCG Božidar Delić, koji je svjedočio prije ljetne stanke u radu ICTY-a. Odgovarajući na dodatno ispitivanje Miloševića, Delić je u utorak govorio o shemi zapovijedanja Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, u vrijeme intervencije na Kosovu u proljeće 1999.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙