FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Zahtjev da oštećenima u "slučaju Lora" država angažira odvjetnike

BEOGRAD,27. rujna(Hina) - Direktorica Fonda za humanitarno pravo NatašaKandić uputila je pismo ministru pravosuđa Srbije Zoranu Stojkoviću, ukojem traži hitno angažiranje odvjetnika koji bi zastupali intereseoštećenih u "slučaju Lora", na ponovljenom suđenju osmorici hrvatskihpolicajaca optuženima za ratni zločin protiv civila.
BEOGRAD,27. rujna(Hina) - Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić uputila je pismo ministru pravosuđa Srbije Zoranu Stojkoviću, u kojem traži hitno angažiranje odvjetnika koji bi zastupali interese oštećenih u "slučaju Lora", na ponovljenom suđenju osmorici hrvatskih policajaca optuženima za ratni zločin protiv civila.

"Ponovljeno suđenje u predmetu "Lora" počelo je 14. rujna 2005. godine saslušavanjem svjedoka optužbe, ali bez opunomoćenika oštećenih. Imajući u vidu činjenicu da je u dostizanju pravde za žrtve vrlo važno da ih pred sudom zastupaju opunomoćenici, od vas očekujemo da se osobno zauzmete da Republika Srbija hitno angažira odvjetnike koji će zastupati interese oštećenih pred Županijskim sudom u Splitu", kaže se u dopisu Nataše Kandić ministru Stojkoviću, koji u utorak prenose beogradski mediji. Pritom se ističe da je 12 bivših logoraša iz Lore dobilo pozive za svjedočenje od 24. do 28. listopada, a da bi prije toga trebalo sa svjedocima razgovarati "o sigurnosti tijekom boravka u Hrvatskoj, mjerama zaštite i mogućnostima za svjedočenje putem video-linka".

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić kaže za Hinu da je prije nekoliko dana stiglo jamstvo iz Hrvatske za sigurnost svjedoka tijekom njihova boravka u Hrvatskoj. Tome je, kaže on, prethodila vrlo dobra suradnja sa splitskim županijskim državnim odvjetnikom, koji je u ožujku ove godine u Beogradu saslušao oštećene u slučaju Lora.

"Tužiteljstvo je kolegama iz Hrvatske dalo više od 1600 stranica dokumentacije i učinilo mnoge procesno-pravne radnje iz kojih su tamošnji tužitelji mogli izravno reagirati. Potom smo imali sastanak s ministrom pravosuđa Srbije, a na kojem je usuglašena strategija podrške svjedocima iz SCG tijekom njihova svjedočenja u Splitu", kaže Vekarić, dodajući da je jamstvo za sigurnost iz Hrvatske stiglo na zahtjev samih svjedoka.

Neki od pozvanih svjedoka, koji su u vrijeme zločina bili na redovnom odsluženju vojnog roka u tadašnjoj JNA, međutim, prije nekoliko dana su kazali Radiju B92 da ne žele putovati u Hrvatsku, jer država Srbija nije stala iza njih, te misle da bi za njih "bilo najbolje da izbjegnu putovanje u Hrvatsku i da svjedoče video-linkom".

Prvo svjedočenje video-linkom između sudova dviju država ostvareno je prije nekoliko mjeseci u procesu protiv 16 optuženih za ratni zločin na Ovčari, koje se vodi u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, kad je jedan svjedok svjedočio video-linkom iz zagrebačkog Županijskog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙