FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: svjedok Đorđe Katić iz Australije traži svjedočenje videolinkom

SPLIT,16. rujna 2005.(Hina) - Suđenju osmorici bivših vojnihpolicajaca, optuženih za ratne zločine počinjene u Lori 1992., danasse nije odazvao niti jedan od dvojice pozvanih svjedoka.
SPLIT,16. rujna 2005.(Hina) - Suđenju osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratne zločine počinjene u Lori 1992., danas se nije odazvao niti jedan od dvojice pozvanih svjedoka.

Svjedok Đorđe Katić, nekadašnji zatvorenik Lore koji danas živi u Australiji, sudu je poslao dopis u kojemu je od suda zatražio ispitivanje videolinkom pred sudom u toj zemlji, budući da mu, kako je naveo u dopisu, "teško fizičko i psihičko stanje ne dopušta putovanje", a pitanje je i kako bi na njega "djelovao i sam dolazak u grad u kojemu je doživio najteže trenutke u životu". "Zbog okrutnog mučenja u Lori", kako je ustvrdio, "danas je gotovo stopostotni invalid".

Osim toga, Katić u dopisu navodi i da "Sud do sada nije pokazao volju za njegovim saslušanjem, iako je jedna od najvećih žrtava zlostavljanja u Lori, te da mu, unatoč poznatoj kućnoj adresi, nikada nije bio uručen poziv za svjedočenjem".

Katićevu zahtjevu za svjedočenjem putem videolinka iz Australije usprotivili su se branitelji optuženika, a nakon razmatranja tog zahtjeva predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković rekla je kako će se, budući da stranke nisu suglasne ni o vremenu niti o načinu izvođenja saslušanja svjedoka Katića, odluka o tome donijeti naknadno.

Sudski poziv drugom za danas pozvanom svjedoku - oštećeniku Milosavu Katalini tri se puta vratio neuručen, pa će sud zatražiti od policije provjeru njegove adrese i mjesta prebivališta.

U nastavku suđenja pročitani su raniji iskazi svjedoka - oštećenika Jovana Prkuta, čije je svjedočenje bilo predviđeno jučer kada se nije pojavio pred sudom, a u kojima je izjavio kako nije bio zlostavljan tijekom pritvora u Vojno-istražnom centru Lora u lipnju 1992.

Proteklih dana ispitivani svjedoci, dvojica od ukupno 11 pozvanih, izjavili su kako su bili zlostavljani spajanjem na struju, no kao mučitelje nisu teretili optužene vojne policajce.

Suđenju nazoče četvorica optuženih, Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, dok su prvooptuženi Tomislav Duić te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Emilijo Bungur u bijegu od listopada prošle godine kada je Vrhovni sud, prethodno poništivši oslobađajuću presudu iz 2002. godine, odredio njihovo pritvaranje.

Tijekom glavne rasprave predviđeno je saslušanje još 40-ak svjedoka iz Hrvatske te 12 iz Bosne i Hercegovine i 14 iz Srbije i Crne Gore. Saslušanje potonjih, kojima su pozivi uredno i na vrijeme upućeni diplomatskim putem i uz zajamčene mjere sigurnosti, predviđeno je za drugu polovicu listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙