FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski parlament usvojio novi zakon o mirovinama

BEOGRAD, 30. rujna 2005. (Hina/APA) - Srbijanski parlament usvojio jenovi zakon o mirovinama, čime je ispunjen jedan od uvjeta Međunarodnogmonetarnog fonda (MMF) za sklapanje sporazuma o trogodišnjem zajmu uprosincu ove godine.
BEOGRAD, 30. rujna 2005. (Hina/APA) - Srbijanski parlament usvojio je novi zakon o mirovinama, čime je ispunjen jedan od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za sklapanje sporazuma o trogodišnjem zajmu u prosincu ove godine.

Parlament nije prihvatio sve zahtjeve MMF-a vezane za mirovine, što bi po riječima ministra za rad Slobodana Lalovića moglo još izazvati probleme u pregovorima s tom međunarodnom financijskom institucijom, zakazane za početak listopada.

Novi zakon predviđa da se mirovine od početka 2006. dva puta godišnje prilagođavaju rastu troškova života dok su se MMF-ovi stručnjaci založili za prilagodbu jednom godišnje.

Parlament je prihvatio i prijedlog oporbe da minimalne mirovine u sljedeće tri godine ne smiju biti manje od 60 posto prosječne plaće, koja trenutno iznosi oko 250 eura. I taj se prijedlog kosi s prijedlozima MMF-a.

Dob za odlazak u starosnu mirovinu postupno će se povećavati u razdoblju od 2008. do 2012. s trenutnih 58 za žene i 63 za muškarce na 60 odnosno 65 godina. Godine staža potrebne za ostvarivanje prava na punu mirovinu ostaju nepromijenjene, odnosno 35 godina za žene i 40 za muškarce.

Drugi uvjet MMF-a za dobivanje zajma vrijednog oko 900 milijuna dolara tiče se privatizacije naftnog koncerna NIS (Naftna industrija Srbije). Beograd trenutno traga za međunarodnim savjetnikom za taj posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙