FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: visoke cijene nafte prouzročile usporavanje rasta svjetskog gospodarstva

WASHINGTON, 22. rujna 2005. (Hina/AFP) - Rast svjetskog gospodarstvausporit će ove godine zbog izuzetno visokih cijena nafte, objavio jeMeđunarodni monetarni fond (MMF) u polugodišnjem izvješću o prognozamaza svjetsko gospodarstvo, upozorivši pritom na prijetnju nestabilnostikoju uzrokuju sve dublje neravnoteže.
WASHINGTON, 22. rujna 2005. (Hina/AFP) - Rast svjetskog gospodarstva usporit će ove godine zbog izuzetno visokih cijena nafte, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u polugodišnjem izvješću o prognozama za svjetsko gospodarstvo, upozorivši pritom na prijetnju nestabilnosti koju uzrokuju sve dublje neravnoteže.

U polugodišnjoj prognozi MMF predviđa rast svjetskog gospodarstva od 4,3 posto u 2005. u odnosu na 5,1 u 2004.

Ovogodišnja je prognoza ostala nepromijenjena u odnosu na prošlo izvješće, objavljeno u travnju, dok je prognoza za 2006. snižena za 0,1 postotni bod na 4,3 posto.

Svjetsko je gospodarstvo i dalje previše ovisno o snažnoj potražnji u SAD-u i Kini, upozorava se u izvješću objavljenom uoči konferencije MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

Globalna proizvodnja i trgovina ojačale su ali "nastavljeni rast cijena sirove nafte i derivata, u posljednje vrijeme snažno pojačan katastrofalnim posljedicama uragana Katrina - funkcionira kao sve značajnija protuteža tom trendu", konstatirao je MMF.

Utjecaj uragana Katrina na američko gospodarstvo bit će vremenski ograničen ali neizravne posljedice na američko gospodarstvo, posebno visoke cijene benzina, "mogle bi više zabrinuti", posebno ako potaknu silazni trend na trenutno zahuktalom tržištu nekretnina koje je proteklih godina bilo među ključnim motorima privatne potrošnje.

Dok se japansko gospodarstvo počelo oporavljati, ponovna slabost europskog "posebno zabrinjava", konstatira MMF. Eurozona se suočava s "krajnje neizvjesnom budućnošću" pa je "nesigurna ekspanzija" u eurozoni oslabila nakon prvih znakova oporavka u drugoj polovini 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙