FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF kritizirao kompanije širom svijeta zbog izostalih ulaganja

WASHINGTON, 15. rujna 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond(MMF) kritizirao je u svom izvješću o prognozama za svjetskogospodarstvo kompanije širom svijeta zbog niske razine ulaganja,ustvrdivši da je upravo to glavni razlog za niske kamatne stope a nevisoka razina štednje kao što se općenito smatra.
WASHINGTON, 15. rujna 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond (MMF) kritizirao je u svom izvješću o prognozama za svjetsko gospodarstvo kompanije širom svijeta zbog niske razine ulaganja, ustvrdivši da je upravo to glavni razlog za niske kamatne stope a ne visoka razina štednje kao što se općenito smatra.

U izvješću se konstatira da je štednja u svijetu "na najnižoj razini u povijesti bilježenja tog pokazatelja" a ulaganja stagniraju usprkos snažnom korporativnom rastu. Činjenica da kompanije koriste dio zarade za otplatu dugova i jačanje bilanci jedan je od glavnih uzroka niske razine ulaganja ali i drugi faktori igraju određenu ulogu, dodaje MMF.

"U Aziji koja je u usponu posebno je velik broj primjera koji potvrđuju ocjenu da je razina ulaganja u nizu zemalja trenutno ispod poželjne razine", zaključuje se u izvješću.

MMF predviđa da će se ulaganja intenzivirati nakon što kompanije smanje razinu zaduženosti, dodajući da bi to rezultiralo rastom dugoročnih kamatnih stopa.

"O obzirom na raspon aktualnih neravnoteža i razmjere ekonomski i politički izvedivih prilagodbi u pojedinim zemljama, ne postoji jedinstveno čarobno rješenje za aktualnu situaciju", konstatira MMF.

Povišena razina štednje u SAD-u, gospodarske reforme u Europi i Japanu i više stope ulaganja u Aziji i zemljama-izvoznicama nafte "usmjerili bi stanje u globalnim platnim bilancama u pravom smjeru", zaključuje MMF, uz napomenu da su potrebni "značajni napori političara na međunarodnoj razini da se postigne tako širok odaziv velikog broja zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙