FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF pohvalio globalni financijski sustav

WASHINGTON, 15. rujna 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond(MMF) objavio je u četvrtak da je svjetski financijski sustav dodatnoojačao te su kratkoročne prognoze za gospodarstvo uglavnom pozitivne,uz opetovane dugotrajne bojazni u vezi s dugoročnim statusom dolara.
WASHINGTON, 15. rujna 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u četvrtak da je svjetski financijski sustav dodatno ojačao te su kratkoročne prognoze za gospodarstvo uglavnom pozitivne, uz opetovane dugotrajne bojazni u vezi s dugoročnim statusom dolara.

"Rast globalnog gospodarstva najvjerojatnije će se nastaviti, inflacija je pod kontrolom a financijska su tržišta općenito mirna pa očekujemo dodatno poboljšanje otpornosti globalnog financijskog sustava", konstatirao je MMF u Globalnom izvješću o financijskoj stabilnosti.

Dok su kratkoročne prognoze prilično ružičaste, MMF ukazuje na rizike koji se javljaju u srednjoročnim i dugoročnim prognozama. "Ukratko, najnoviji gospodarski i tržišni trendovi smanjili su rizike na kratki rok ali gomilaju potencijalne slabe točke za budućnost", ističe se u izvješću.

Bojazni izaziva, između ostalog, nagli rast cijena nafte koji bi mogao usporiti gospodarski rast. MMF predviđa i vjerojatno usporavanje rasta korporativnih zarada.

Deficit platne bilance u SAD-u sljedeći je potencijalni izvor strahovanja ali MMF je napomenuo da taj problem vjerojatno neće doći do izražaja na kraći rok jer druge zemlje i dalje kupuju dolare ali bi mogao utjecati na globalno gospodarstvo na srednji i dulji rok.

"Aktualna spremnost ulagača da mirno financiraju globalne neravnoteže ublažava osjećaj političara da moraju hitno poduzeti korektivne mjere i povećava potencijal za naglo preusmjeravanje kapitala podalje od dolarske imovine u budućnosti", upozorio je MMF.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙