FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka i MMF opraštaju dugove

WASHINGTON, 26. rujna 2005. (Hina) - Svjetska banka i Međunarodnimonetarni fond (MMF) podržali su na godišnjoj skupštini tijekomvikenda plan za otpis milijardi dolara dugova najsiromašnijih zemaljasvijeta.
WASHINGTON, 26. rujna 2005. (Hina) - Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) podržali su na godišnjoj skupštini tijekom vikenda plan za otpis milijardi dolara dugova najsiromašnijih zemalja svijeta.

Plan je u nedjelju podržao Razvojni odbor Svjetske banke koji određuje njezinu politiku, nakon što ga je u subotu prihvatio i MMF.

"Put za potpuni oprost dugova je sada račišćen", rekao je predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz na konferenciji za novinare.

Plan za stopostotni oprost dugova nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta, koji je prvotno predložila G8 skupina najrazvijenijih zemalja, sada ide na odobrenje izvršnim odborima Svjetske banke i MMF-a.

Sporazum o dugu koji su postigle 184 članice Svjetske banke i MMF-a treba oprostiti oko 40 milijardi dolara dugova 18 siromašnih zemalja, većinom iz Afrike, koje su zadovoljile ekonomske i druge uvjete Banke i MMF-a.

Međutim, čak 20 drugih zemalja moglo bi se kvalificirati, ako zadovolje uvjete, dovodeći ukupan otpis dugova na 55 milijardi dolara.

Većinu duga od oko 70 posto te zemlje duguju Svjetskoj banci, a ostatak MMF-u i Afričkoj razvojnoj banci.

Svjetska banka i MMF suglasili su se za brzu kompenzaciju kako bi se popunili fondovi za programe u siromašnim zemljama, suzbijajući strahovanja da će oprost vraćanja dugova bitno oslabiti financijske mogućnosti prije svega Svjetske banke da pomaže buduće projekte.

Članice G8 u petak su pismeno obećale da će u potpunosti pokriti troškove plana.

Svjetska banka je najveći financijer projekata u zemljama u razvoju i godišnje izdvaja oko 20 milijardi dolara zajmova s niskom kamatom i darovnica namijenjenih suzbijanju siromaštva i razvoju nerazvijenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙