FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomčić: HDZ mora donijeti političku odluku o privatizaciji

ZAGREB,30. rujna(Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić izjavio jedanas da je HDZ stjeran u kut i mora donijeti političku odluku olopovluku u pretvorbi i privatizaciji, jer bi ga u suprotnom to moglokoštati dugogodišnjeg izbivanja s vlasti.
ZAGREB,30. rujna(Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je danas da je HDZ stjeran u kut i mora donijeti političku odluku o lopovluku u pretvorbi i privatizaciji, jer bi ga u suprotnom to moglo koštati dugogodišnjeg izbivanja s vlasti.

"HDZ nema kuda, otjeran je u kut i mora donijeti političku odluku, jer ga drugo može koštati dugogodišnjeg odlaska s vlasti. Pretvorba i privatizacija počela je političkom odlukom i političkom odlukom mora završiti", rekao je Tomčić na konferenciji za novinare.

Temelj za svoje tvrdnje vidi u jučerašnjoj najavi potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da će Vlada predložiti novi Zakon o privatizaciji, zakon koji će omogućiti kažnjavanje "lopovluka", ali i pozvao policiju i Državno odvjetništvo da istraže njegovu ulogu u slučaju opatijske Liburnije.

Da HDZ namjerava donijeti političku odluku i raščistiti s pretvorbom i privatizacijom te da ozbiljno razmišlja o oporbenim zaključcima na tu temu, Tomčić sagledava i u činjenici da HDZ-ov Klub jučer nije izašao sa svojim zaključcima.

U HSS-u ističu da su Saboru podnesena izvješća Državnog ureda za reviziju i Državnog odvjetništva o privatizaciji dokazala da je tijekom 1990-ih nestalo oko četiri milijuna DEM kapitala hrvatskih poduzeća, da je 386 tisuća ljudi ostalo bez posla, da je više od 95 posto poduzeća privatizirano nezakonito.

"Više ne treba ništa dokazivati, sve je jasno, pa je besmisleno od HDZ-a da se pokušava vaditi na gospodarstvo iz doba socijalizma i neko nepoštivanje saborskih zaključaka. Nastupali su kao da se zaboravilo što se dogodilo, pokušavaju anestezirati javnost", rekao je Tomčić. Privatizaciju iz 1990-ih smatra pomno planiranim političkim projektom ondašnjeg državnog vodstva na čelu s HDZ-om.

Tomčić je najavio da će HSS pred Sabor izaći sa zakonskim izmjenama u cilju promjene sudske prakse koja se, tvrdi, pokazala neučinkovitom u sankcioniranju privatizacijskih nezakonitosti.

Stranka je spremna, kaže, inicirati i ustavne promjene kako bi se razmislilo o ukidanju ustavne kategorije doživotne sudačke dužnosti, ali i Državnog sudbenog vijeća koje smatra uvelike odgovornim za postavljanje sudaca koji se nisu htjeli uhvatiti u koštac s nezakonitostima u privatizaciji.

"U najvećoj hrvatskoj pravnoj blamaži kakva je bila privatizacija sudstvo se pokazalo neučinkovitim", rekao je Tomčić, napominjući da su za nezakonitosti u privatizaciji donesene samo četiri presude - dvije uvjetne i dvije novčane kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙