FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Županijska skupština o privatizaciji hotelskih kuća

RIJEKA, 8. rujna 2005.(Hina) - Na sjednici Skupštine Primorsko-goranskežupanije danas je u raspravi o privatizaciji hotelskih društava udržavnom vlasništvu ponovljen zahtjev da se većinski paket dionicaLiburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) vrati u državni portfelj, ahotelske kuća ne privatiziraju bez suradnje s lokalnom zajednicom.
RIJEKA, 8. rujna 2005.(Hina) - Na sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije danas je u raspravi o privatizaciji hotelskih društava u državnom vlasništvu ponovljen zahtjev da se većinski paket dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) vrati u državni portfelj, a hotelske kuća ne privatiziraju bez suradnje s lokalnom zajednicom.

Svim saborskim zastupnicima poslan je zahtjev da pokrenu saborske rasprave o privatizaciji LRH i kuponskoj privatizaciji.

Članovi Skupštine poduprli su stajališta Županijskog poglavarstva s prijašnjih sjednica na kojima je bilo riječi o upravljanju državnim portfeljem, privatizaciji hotelskih kuća i prijenosu većinskog paketa dionica LRH dvama holdinzima kako bi se namirio državni dug iz kuponske privatizacije. Vlada je nedavno povukla suglasnost na sporazum i nagodbu Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i dvaju holdinga na osnovi koje su prinesene dionice.

U raspravi su sudjelovali predstavnici klubova svih stranaka u Skupštini, saborski zastupnici s područja Županije, predstavnici jedinica lokalne samouprave te LRH, rapskog "Imperijala" d.d., crikveničkog "Jadrana" i sindikata u tim hotelskim kućama. Pozvani predstavnici Vlade, HFP-a i mjerodavnih ministarstava nisu bili nazočni, kako je rečeno, zbog drugih obveza.

Župan Zlatko Komadina kazao je da se o privatizaciji hotelskih kuća danas ne bi raspravljalo da se državnim portfeljem upravljalo pošteno te da je upitno zašto nisu privatizirani kvarnerski hoteli, kao i to zašto većina uprava nije pripremila privatizacijske programe kao, primjerice, vodstvo "Imperijala". Ono je još prije tri godine izradilo program u kojem bi osim radnika sudjelovali lokalni gospodarstvenici i zajednica.

Vijećnici SDP-a predložili su osnivanje područne agencije za preustroj te Kvarner-fonda u kojem bi bili gospodarstvenici zainteresirani za kupnju hotela i turističkih tvrtaka.

Opatijski gradonačelnik Amir Muzur smatra da "afera oko LRH još nije gotova" te da se "za sada uspjelo izboriti kupovanje vremena." Ponovio je da opatijska gradska uprava, koja u sudskom postupku traži dio vlasništva u LRH-ima, ne će odustati od zahtjeva za 25 posto plus jednom dionicom te tvrtke.

Saborski zastupnik HNS-a Miljenko Dorić naglasio je da podupire većinu županijskih stajališta, upozorivši da Županija ne bi trebala donositi zaključke u dijelu u kojem nije mjerodavna.

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić smatra da je "najveći problem neprovedena privatizacija" te da "stoga imamo hotelske mastodonte s velikim teškoćama". Linić je podupro prijedlog i model privatizacije Uprave "Imperijala", koji bi još trebala poduprijeti Vlada i HFP. "Ne smije se pasti u zamku da će se sve privatizirati putem malog dioničarstva", rekao je Linić, dodavši da su "to zastarjeli oblici jer bi tako radničke dionice postale plijenom mešetara na burzi".

Govoreći o rezultatima revizije pretvorbe i kuponskoj privatizaciji, Linić je ocijenio da su sve negativne posljedice tih procesa zapravo poruka da treba što prije završiti privatizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙