FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Prioriteti kontinenta su Balkan, Bliski istok i Afrika

PARIZ, 26. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik EU zavanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je u ponedjeljak dasu strateški prioriteti europskog kontinenta pitanja Balkana, Bliskogistoka i Afrike.
PARIZ, 26. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je u ponedjeljak da su strateški prioriteti europskog kontinenta pitanja Balkana, Bliskog istoka i Afrike.

Poboljšanje sigurnosnog stanja na Balkanu je "europska odgovornost", rekao je Solana u govoru na otvaranju godišnje konferencije pariškog europskog Instituta za sigurnosne studije, budući da stručnjaci dugo upozoravaju da je Balkan sa svojim poroznim granicama, nesofisticiranim sigurnosnim sustavima, korupcijom i organiziranim kriminalom glavna tranzitna ruta za teroriste.

Solana je također rekao da Izraelci i Palestinci ne bi trebali ispustiti povijesnu priliku za mir nakon izraelskog povlačenja iz Gaze. Dodao je kako nasilje koje se posljednjih dana odvija u području potvrđuje da taj put neće biti lagan.

Izraelska vojska pojačala je u ponedjeljak ujutro napade na pojas Gaze i nastavila s uhićenjima osoba osumnjičenih da su radikalni islamistički aktivisti, odgovarajući na palestinsko ispaljivanje raketnih projektila na izraelska područja tijekom vikenda.

Solana je potvrdio da je EU spremna pojačati svoje sudjelovanje u regiji, kao i usvojiti novu strategiju za Afriku.

Solana se u nedjelju navečer sastao s francuskim premijerom Dominique De Villepinom i s ministrom vanjskih poslova Philippe Douste-Blazyjem, a u ponedjeljak je sastanke u Parizu nastavio onim s ministricom obrane Michelle Alliot-Marie i ministricom za europske poslove Catherine Colonna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙