FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNCTAD: nakon tri godine, 2004. rast FDI u svijetu za 2 posto

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Nakon tri godine uzastopnog pada,prošle je godine došlo do 2 postotnog povećanja iznosa ukupnihizravnih stranih ulaganja (FDI) u svijetu, i to na razinu od 648milijardi dolara, čemu je najviše pridonio 40-postotni rast ulaganja uzemlje u razvoju, rekao je na današnjem predstavljanju UNCTAD-ovogIzvješća o ulaganjima u svijetu za ovu godinu posebni UNCTAD-ovsavjetnik Branko Vukmir.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Nakon tri godine uzastopnog pada, prošle je godine došlo do 2 postotnog povećanja iznosa ukupnih izravnih stranih ulaganja (FDI) u svijetu, i to na razinu od 648 milijardi dolara, čemu je najviše pridonio 40-postotni rast ulaganja u zemlje u razvoju, rekao je na današnjem predstavljanju UNCTAD-ovog Izvješća o ulaganjima u svijetu za ovu godinu posebni UNCTAD-ov savjetnik Branko Vukmir.

Naime, razina FDI-a u razvijene zemlje prošle je godine smanjena za 14 posto, dok su investicije u zemlje u razvoju povećane sa 166 milijardi dolara, koliko su iznosila u 2003., na 233 milijarde USD do kraja prošle godine.

Među regijama koje bilježe značajna povećanja stranih ulaganja Vukmir je izdvojio Latinsku Ameriku i Karibe te Aziju i Oceaniju, ali je naglasio i kako Afrika, "o kojoj svi brinu", već godinama privlači ujednačeni iznos ulaganja, pri čemu se u svega pet - šest rudama bogatih zemalja ulaže više od milijardu dolara godišnje.

Godinu ranije razina izravnih stranih ulaganja u svijetu je bila smanjena za 11,7 posto, 2002. godine za 12,5 posto, a 2001. za čak 41 posto.

Prošlogodišnji rast, rekao je Vukmir, znak je oporavka globalnog gospodarstva, rasta korporativne profitabilnosti, ali i nastavka liberalizacije državnih odredbi za izravna strana ulaganja.

Naveo je podatak da je širom svijeta prošle godine donesena ukupno 271 zakonska mjera koja se odnosi na to područje, od čega je čak 235 bilo pozitivno, a negativne su se mjere uglavnom odnosile na zaštitu prirodnih bogatstava.

Razvijene zemlje s najvećim iznosom primljenih izravnih stranih ulaganja u prošloj godini predvodi SAD, sa 96 milijardi dolara, a slijedi Velika Britanija sa 78 milijardi dolara. Istodobno, SAD su u druge zemlje uložile čak 229 milijardi dolara, a Velika Britanija 65 milijardi dolara.

Vukmir je posebice izdvojio Kinu, u koju je lani uloženo 52 milijarde dolara (zajedno s Hong Kongom 86 milijardi USD).

Posebno područje interesa UNCTAD-ovog izvješća za ovu godinu je internacionalizacija istraživačkog rada, koje, prema njegovim riječima, također pokazuje trend 'prebacivanje' sredstava za istraživanje i razvoj iz razvijenih u zemlje u razvoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙