FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do kraja godine uspostaviti Sapard agenciju

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska bi do kraja godine trebalauspostaviti SAPARD agenciju u okviru Ministarstva poljoprivrede kakobi mogla početi koristiti sredstva iz SAPARD fonda Europske unije uvrijednosti od 25 milijuna eura, istaknuto je na današnjemprestavljanju SAPARD programa za Hrvatsku u sklopu 81. Jesenskogmeđunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska bi do kraja godine trebala uspostaviti SAPARD agenciju u okviru Ministarstva poljoprivrede kako bi mogla početi koristiti sredstva iz SAPARD fonda Europske unije u vrijednosti od 25 milijuna eura, istaknuto je na današnjem prestavljanju SAPARD programa za Hrvatsku u sklopu 81. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).

SAPARD je predpristupni fond EU-a namijenjen državama kandidatima kao podrška strukturnim reformama poljoprivrednog sektora te mjerama usklađivanja s "acquis-em" EU na tom području.

Cilj SAPARD-a je, kako je istaknuto, ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i prerađivača budućih zemalja članica na zajedničkom tržištu usklađivanjem s EU standardima te potpora manjoj, lokalnoj infrastrukturi radi boljih životnih uvjeta u ruralnom prostoru.

Zbog kvalitetne pripreme programa i povećanja vjerojatnosti njihove realizacije, kako je rečeno, potrebno je izabrati nekoliko prioritetnih SAPARD područja, a Ministarstvo poljoprivrede kao prioritet je izdvojilo ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda te ruralnu infrastrukturu.

Kod ulaganja u poljoprivredna gospodarstva prioritetni sektori su proizvodnja mlijeka, mliječnih prerađevina, goveđeg, svinjskog mesa i mesa peradi, proizvodnja povrća i voća te skladištenje žitarica. Udio sufinanciranja od strane SAPARD programa na tom području je 50 posto od ukupne investicije, a najviši iznos SAPARD potpore po jednom korisniku je 2,5 milijuna kuna.

Cilj ulaganja u unapređenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribarskih proizvoda je povećati konkurentnost tih proizvoda, izgraditi nove i unaprijediti postojeće preradbene kapacitete, modernizirati pogone za preradu itd. Udio sufinanciranja od strane SAPARD-a je 50 posto ukupne investicije, a najviši iznos potpore po korisniku je 10 milijuna kuna.

Kao prioritetni sektori kod ulaganja u ruralnu infrastrukturu izdvojeni su cestovna infrastruktura, kanalizacijska infrastruktura i ulaganja u toplane.

SAPARD je započeo 2000. godine, a završava 1. siječnja 2007. godine.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙