FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izravna strana ulaganja u RH u prvoj polovici godine 1,1 mlrd USD

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je u prvoj polovici ovegodine privukla nešto manje od 1,1 milijarde dolara izravnih stranihulaganja, što predstavlja 88 posto ukupnih prošlogodišnjih inozemnihulaganja koja su iznosila gotovo 1,25 milijardi USD, rekao je direktorDirekcije za statistiku Hrvatske narodne banke (HNB) Igor Jemrić nadanašnjem predstavljanju UNCTAD-ovog Izvješća o ulaganjima u svijetuza ovu godinu.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je u prvoj polovici ove godine privukla nešto manje od 1,1 milijarde dolara izravnih stranih ulaganja, što predstavlja 88 posto ukupnih prošlogodišnjih inozemnih ulaganja koja su iznosila gotovo 1,25 milijardi USD, rekao je direktor Direkcije za statistiku Hrvatske narodne banke (HNB) Igor Jemrić na današnjem predstavljanju UNCTAD-ovog Izvješća o ulaganjima u svijetu za ovu godinu.

Više od 60 posto ukupnog iznosa izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvih šest mjeseci ove godine odnosi se na zadržane zarade, pa je teško spekulirati da će podaci za cijelu godinu biti dvostruko veći od polugodišnjih, ali njihovu razinu je Jemrić ipak ocijenio "ohrabrujućom".

Struktura investicija prema zemljama porijekla pokazuje rast udjela ulaganja iz zemalja 'starih' članica Europske unije, koji iznosi 70,6 posto, a kada se njima dodaju i nove članice, taj udio raste na 97,6 posto. Istodobno se smanjuje udio ostalih razvijenih zemalja, prvenstveno SAD-a.

Podaci HNB-a također pokazuju da je i dalje najveći dio ulaganja usmjeren u uslužne djelatnosti, posebice financijsko posredovanje (bankarstvo) i trgovinu, koji su u porastu, uz istodobni pad investicija u prerađivačku industriju. Također, pokazuju i konstantnu "drastičnu koncentraciju" na Grad Zagreb, rekao je Jemrić.

Ipak, Jemrić je kao također ohrabrujući podatak izdvojio i visok udio tzv. novih ulaganja (greenfield i joint venture), i to od 31 posto.

Izravna ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvu su pak u prvoj polovici ove godine iznosila 99 milijuna dolara, od čega je 41,4 posto bilo usmjereno u 'ostale razvijene zemlje", što se prema Jemrićevim riječima, najvećim dijelom odnosi na Veliku Britaniju i Britanske Djevičanske Otoke. U europske zemlje u razvoju, uglavnom u zemlje bivše Jugoslavije, je pak uloženo 27,7 posto, a u nove članice EU 19,1 posto.

Istaknuvši da HNB ne može objaviti podatke o pojedinačnim ulagačima, Jemrić je samo kazao kako se najveći dio izlaznih izravnih vlasničkih ulaganja i zadržane zarade od 2004. do kraja lipnja ove godine odnosio na kemijsku industriju (52 posto) te proizvodnju hrane i pića (16 posto).

Prema UNCTAD-ovom izvješću s podacima iz 2004. godine, koje je predstavio UNCTAD-ov posebni savjetnik Branko Vukmir, Hrvatska se u regiji Jugoistočne Europe, sa 1,25 milijardi USD, nalazi na trećem mjestu, iza Rumunjske (5,1 mlrd USD) i Bugarske (2,5 mlrd USD), a ispred Srbije i Crne Gore (966 milijuna USD).

Vukmir je kazao kako je nakon tri godine uzastopnog značajnog pada razine izravnih inozemnih ulaganja u svijetu prošle godine zabilježen porast od 2 posto, na ukupno 648 milijardi dolara. Pritom je istaknuo da je razina ulaganja u razvijene zemlje lani smanjena za 14 posto, dok su zemlje u razvoju privukle čak 40 posto više stranih ulaganja nego 2003. godine.

Posebno područje interesa ovogodišnjeg UNCTAD-ovog izvješća je internacionalizacija istraživačkog rada, koje također pokazuje trend 'prebacivanje' sredstava za istraživanje i razvoj iz razvijenih u zemlje u razvoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙