FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški sud optužio još dvojicu hrvatska novinara - Josipa Jovića i Marijana Križića

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) u ponedjeljak jeobjavio da su potvrđene i otpečaćene optužnice za nepoštivanje sudaprotiv bivših glavnih urednika dnevnika "Slobodna Dalmacija" JosipaJovića i glavnog urednika tjednika "Hrvatsko slovo" Marijana Križića,zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sasuđenja generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću u studenom 1997. godine.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je objavio da su potvrđene i otpečaćene optužnice za nepoštivanje suda protiv bivših glavnih urednika dnevnika "Slobodna Dalmacija" Josipa Jovića i glavnog urednika tjednika "Hrvatsko slovo" Marijana Križića, zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću u studenom 1997. godine.

"Sudac Alphonse Orie je u petak 9. rujna izdao nalog kojim se potvrđuju i otpečaćuju optužnice protiv Josipa Jovića i Marijana Križića, u kojima ih se u po jednoj točki optužnice tereti za nepoštivanje Tribunala u predmetu tužitelj protiv Tihomira Blaškića", navodi se priopćenju ICTY-a u ponedjeljak.

Prema navodima optužnice Jović je bio glavni urednik hrvatskog dnevnika Slobodne Dalmacije između 27. studenoga i 29. prosinca 2000. kada je "svjesno i hotimice ometao provedbu pravde objavljujući identitet zaštićenog svjedoka ICTY-a, objavljujući činjenicu da je svjedok dao iskaz na zatvorenoj sjednici ICTY-a, i objavljujući izvatke svjedočenja, u cijelosti ili djelomice, te time izravno kršeći sudski nalog izdan 1. prosinca 2000. godine".

U vrijeme na koje se odnosi optužnica Marijan Križić bio je glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo. U optužnici se navodi da je između 27. studenoga 2004. i prosinca 2004. Križić otkrio "identitet zaštićenog svjedoka, izvatke svjedočenja sa zatvorene sjednice, i činjenicu da je zaštićeni svjedok dao iskaz na zatvorenoj sjednici suđenja pred ICTY-em".

Prvo pojavljivanje Josipa Jovića i Marijana Križića pred sudom, kako bi se izjasnili o krivnji, zakazano je za 26. rujna.

Haški sud je 26. travnja ove godine podigao istovrsne optužnice protiv bivšeg glavnog urednika Hrvatskog slova Domagoja Margetića i izdavača tog lista Stjepana Šešelja, tereteći ih za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza istog zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Radilo se o svjedočenju hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića iz studenoga 1997., koje je Hrvatsko slovo objavilo u studenom i prosincu 2004.

ICTY je 26. travnja objavio i optužnice protiv glavnog urednika zadarskog tjednika Hrvatski list Ivice Marijačića, te protiv suradnika lista, umirovljenog generala i bivšeg obavještajca Markice Rebića, zbog objave identiteta i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću, bivšeg nizozemskog časnika UNPROFOR-a u BiH.

Na prvom pojavljivanju pred sudom sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi, a glavna rasprava u postupku pred ICTY-em trebala bi se održati tijekom listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙