FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Marijan Križić se izjasnio da nije kriv

DEN HAAG, 26. rujna 2005.(Hina) - Glavni urednik tjednika Hrvatskoslovo Marijan Križić u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju predHaškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv prema optužnici koja ga ujednoj točki tereti za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta iiskaza zaštićenog svjedoka.
DEN HAAG, 26. rujna 2005.(Hina) - Glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo Marijan Križić u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv prema optužnici koja ga u jednoj točki tereti za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka.

"Časni sude, ne osjećam se kriv", rekao je Križić nakon što mu je predraspravni sudac Alphonse Orie pročitao optužnicu.

Kružić (49) je optužen za nepoštivanje suda po Pravilu 77. , Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, jer je Hrvatsko slovo 26. studenoga i 3. prosinca 2004. objavilo identitet i izvatke iz iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sa zatvorene sjednice suđenja generalu Tihomiru Blaškiću 16. ožujka 1998.

Sudac Orie je kazao kako je Tužiteljstvo u podnesku od 20. rujna predložilo spajanje postupka protiv Križića s postupcima protiv još trojice hrvatskih novinara i izdavača, optuženih zbog objave identiteta i iskaza istog zaštićenog svjedoka.

Radi se o postupcima protiv bivšeg glavnog urednika Slobodne Dalmacije Josipa Jovića, bivšeg glavnog urednika Hrvatskog slova Domagoja Margetića i direktora lista Stjepana Šešelja.

Jović se danas nije pojavio na zakazanom ročištu pred ICTY-em, pa je sudac Orie najavio izdavanje naloga za njegovo uhićenje.

Margetić i Šešelj su se početkom lipnja izjasnili da nisu krivi.

"Vijeće će prvo morati odlučiti o zahtjevu za spajanje predmeta i objedinjenoj optužnici, a tek potom o datumu suđenja", kazao je Orie i dodao da vijeće želi početak suđenja krajem listopada.

Sudac je od Križića i njegovog branitelja zatražio da se do kraja tjedna očituju o zahtjevu tužiteljstva za spajanje predmeta.

Predmetni tužitelj David Eckerson kazao je da objedinjena optužnica sadrži nove činjenice za Križića ali istu točku optužbe.

Križića je na prvom pojavljivanju zastupala dežurna braniteljica Mira Tapušković, odvjetnica iz Beograda, budući da odvjetnik kojeg je odabrao, Emil Havkić iz Zagreba, nije na popisu branitelja registriranih pri Haškom sudu.

Dok njegov odabrani branitelj ne bude registriran, sudac Orie zadužio je odvjetnicu Tapušković da primi popratne materijale uz optužnicu i pripremi preliminarne podneske u roku od 30 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙