FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj od limfoma godišnje oboli oko 1.500 osoba

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U Hrvatskoj od limfoma, raka limfnogtkiva, godišnje oboli oko 1.500 osoba, no samo dijelu oboljelihdostupna je najsuvremenija terapija jer su lijekovi skupi a Hrvatskizavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nema novca, istaknuli su danasčlanovi Hrvatske udruge leukemija i limfomi te njihovi liječnici upovodu Svjetskog dana limfoma, 15. rujna.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U Hrvatskoj od limfoma, raka limfnog tkiva, godišnje oboli oko 1.500 osoba, no samo dijelu oboljelih dostupna je najsuvremenija terapija jer su lijekovi skupi a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nema novca, istaknuli su danas članovi Hrvatske udruge leukemija i limfomi te njihovi liječnici u povodu Svjetskog dana limfoma, 15. rujna.

Hodgkinova bolest i ne-Hodgkinovi limfomi pojavljuju se u raznim oblicima. Liječe se kemoterapijom no danas se sve više primjenjuje postupak imunoterapije, uz korištenje nove skupine lijekova s antitijelima koja se vežu za limfomske stanice i uništavaju ih uz manje nuspojava od klasične kemoterapije, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Primjenom takve terapije izliječe se tri četvrtine oboljelih od Hodgkinove bolesti te više od polovice oboljelih od ne-Hodgkinovih limfoma, ali su lijekovi skupi - jedna terapija stoji 100 tisuća kuna, istaknuo je hematolog iz Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb Igor Aurer.

Lijek MabThera, koji se koristi u toj terapiji, stoji 13.700 kuna. Prije nekoliko godina uvršten je na listu lijekova HZZO-a samo za bolesnike s tzv. indolentnim limfomom koji se sporije razvija, dok ga oboljeli od agresivnih limfoma moraju kupovati sami.

Terapiju MabTherom godišnje prolazi stotinjak pacijenata s indolentnim limfomom, a liječnici drže da bi besplatnu terapiju trebalo omogućiti i oboljelima od agresivnih limfoma.

Takvih bolesnika također ima stotinjak godišnje, a pravodobna terapija od početka bolesti omogućila bi ozdravljenje za 20 posto više bolesnika, kaže prim. Ivo Radman iz Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

HZZO je najavljivao da će lijek postati dostupan i tim bolesnicima kada se osnuje fond za skupe lijekove, no to se do danas nije dogodilo, upozorio je Radman.

Predsjednik Udruge Tome Lučić najavio je da će se obratiti Ministarstvu zdravstva i zatražiti proširenje primjene lijeka kod oboljelih od limfoma.

U povodu Svjetskog dana limfoma udruga je izdala dvije informative brošure s osnovnim informacijama i bolestima i njihovu liječenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙